Nagy kárt okoznak az illegális utazásszervezők

Magyar Nemzet2014. március 12. 09:06

Becslések szerint évente hatvan-hetven milliárd forinttal is megrövidítik a feketéző utazásszervezők a törvényesen működő irodákat. A nemzetgazdasági tárca több jogszabály módosításával szigorítaná a piacot - írja a Magyar Nemzet.

Problémát okoznak a legálisan működő mintegy ezerkétszáz irodának azok az önjelölt utazásszervezők, akik a gyors haszon reményében vagy csupán a jogszabályi réseket kihasználva toborozzák az olcsó nyaralásra vágyó turistákat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért két törvény és három kormányrendelet módosításával venné fel a harcot a jogosulatlan utazásszervezés ellen. Az új szabályok 2014 második felében lépnek életbe, aminek következtében ellehetetlenülhetnek a feketén működő irodák.

A jogszabály-módosítások révén tisztázódik a fekete utazásszervezés fogalma, illetve nőni fog az ellenőrző hatóságok szerepe. Például úgy, hogy próbavásárlás után az eddigi, százezer forintos bírság helyett jóval magasabb összegű büntetést róhatnak ki azokra, akik engedély nélkül szervezik az utakat. Emellett gyarapodnak azok az elektronikus hirdetések és internetes szolgáltatók vizsgálatát szolgáló eszközök, amelyek segítségével lebuktathatók a főként a világhálón terjesztett illegális lehetőségek.

Címkék:
utazás, utazási iroda,