Jelentősen változik Budapest közlekedése: listán a tudnivalók

Pénzcentrum2014. január 9. 14:33

Hétfőn jelent meg a hír, hogy Tarlós István, illetve a BKK várja a közvélemény véleményét a 4-es metró átadásából fakadó, közel 50 darab BKV járat változásával kapcsolatban. Ám a honlap, amin ezt megtehettük volna akkor még nem üzemelt, de ezen gyorsan változtattak. Éljen Budapest bármelyik kerületében, Budaörsön, vagy Törökbálinton (vagy csak járjon erre bármikor), most megtudhatja, hogy milyen tömegközlekedési változásokra kell felkészülnie. Ha esetleg valamivel nem ért egyet, akkor azt pedig össza meg az illetékeseknek. Listáink a cikk alján .

Az új metróvonal tavaszra tervezett elindulásával jelentősen változni fog Budapest buszhálózata, hiszen az M4-es metróvonal alternatívát jelent a most nagy forgalmú 7-es buszcsalád, a 47-es és a 49-es villamos mellett, Kelenföldtől - a nyugati agglomerációból a XI. kerületig közlekedő sűrű autóbuszvonalak végpontjától - pedig gyors, kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít majd a belvárosba.

A BKK interkatív és informatív térképe első ránézésre és használatra valóban jól sikerült. Úgy érezzük magunkat, mintha valóban egy európai nagyváros első számú közlekedési szervezetének információs adatbázisa lenne. (A térkép esztétikus, átlátható, informatív, kellőképp minimalista, nem akadozik, szóval tényleg jól működik.)

A térkép - A képre kattintva elérhető az aktív változat.

A korábbi közlemény szerint mintegy 40 autóbusz-, 4 villamos- és 3 trolibuszvonalon kell jelentős változásra - vonalak összevonására, meghosszabbítására vagy rövidítésére, új járatok indítására és ezzel párhuzamosan egyes jelenlegi vonalak megszüntetésére - számítani az M4-es metró elindulásához kapcsolódva, annak szolgáltatásaihoz hangolva.

A változásokat 2 táblázatba gyűjtöttük össze. Az elsőben az érintett járatok szerepelnek, itt minden járat természetesen csak egyszer található meg. A másodikban azonban kerület, illetve Újbuda és a XXII. kerület esetében városrészbontásban láthatják a módosuló járatokat, így mindenki megnézheti, hogy a saját lakhelye körül milyen változásokra számíthat. Itt ugye egy-egy járat több kerületet is érint, ezért többször is szerepel.

A legfontosabb módosítások között szerepel például, hogy több járat is, ami eddig bejött a Móricz Zsigmond körtér környékére, azok most csak a Kelenföldi vasútállomásig közlekednek. Valamint indul néhány új járat, mint a 140-es busz Budaörs és a Széll Kálmán (ex Moszkva) tér között, vagy a 8E jelzésű Kelenföld és Újpalota között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új 8E útvonala a Kelenföldi vasútállomás (M) és Újpalota között(részletekért kattints a térképre)

Átfogó térkép (nagyításhoz kattints a térképre)

Végül pedig a véleményünket egy ilyen adatlapon tudjuk megosztani a döntéshozókkal.


Címkék:
utazás, bkk, bkv, Budapest, tömegközlekedés, 4-es metró,