Nem mindenkinek lesz olcsóbb a budapesti bérlet januártól

Pénzcentrum2013. december 19. 15:15

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Januártól előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának bérlethez.

Bár - a rezsicsökkentés jelszavával - csökken a BKK bérlet ára januártól, ez a csökkenés nem érvényes akkor, ha számlát kérünk róla a munkahelyünk nevére, vagy cafetéria keretünkből kérjük a munkába jutáshoz szükséges bérlet kifizetését. Éves szinten 12 ezer forintot bukhatnak ezen a dolgozók - írja a hvg.hu.

A fővárosi rendelkezés értelmében a tarifacsökkentés csak "természetes személyekre vonatkozik, közületi vásárlásoknál az alábbi kedvezmények nem alkalmazhatók". A teljes árú felnőtt bérlet (Budapest-bérlet) így magánszemélyeknek 9500 forint lesz 10 500 helyett, a kedvezményes éves bérlet 114 600 forint helyett 103 ezer forintba kerül majd. (A tanulók havi bérlete is 400 forinttal kevesebbe, 3450 forintba kerül, a nyugdíjasoké 3700 helyett 3330-ba). A kedvezmény érvényes lesz a kiegészítő heti, kétheti, negyedéves és szemeszter bérletekre is, és a BKK becslése szerint mindez összesen közel 800 ezer embert érint majd.

Ez alapján kiszámolható: egy 4 fős (két szülő + két gyermekes) családban a bérletár-csökkentéssel egy év alatt 33 600 forint plusz maradhat a pénztárcában. Azt azonban a közlemény nem részletezi, hogy ez az összeg a dolgozó számára konvergálhat a nulla felé is. Elég pusztán abba a "hibába" esni, hogy a szülők nem maguk veszik meg a bérleteket, hanem a munkáltatójuknak számlát kérnek a szolgáltatásról, vagy a cafeteria rendszerben választják ki a bkv-bérlet opciót.

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Tehát előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának januártól bérlethez. A kontraszt még erősebb az éves bérletek esetében, ahol az előbbi arány több mint fordított: 16-20 százalékot vásárolnak csak a magánszemélyek, miközben 80-84 százalék közületi vásárló - közéjük tartoznak a cafeteriások is.

Címkék:
utazás, bkk, bkv,