Hatalmas katedrálist építene a kormány Budapesten?

Pénzcentrum2013. október 20. 08:01

Makovecz Imre hátrahagyott tervei közül a kormány megvalósítaná azokat, amiket lehet. Több száz épület is szóba jöhet. Szavazz, Te melyiket választanád!

Mint ismert, a napokban kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is. Továbbá jövő augusztus végéig ki kell alakítani egy Makovecz-túraútvonalat is, ahol a magyarországi organikus építészetet mutatják be. A megbízott minisztériumoknak pedig még idén elő kell állniuk azzal, hol lehet külföldön is népszerűsíteni a magyar organikus építészet kiemelkedő alkotásait.

Ez azonban még nem minden. A tervek szerint műemléki védelem alá vonnák a Makovecz-épületeket. Sőt, a minisztériumoknak át kell nézniük a hátrahagyott terveket is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek megvalósításra. Ez viszont nem kis munka. Makovecz Imre munkássága során ugyanis közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült meg. A Pénzcentrum.hu ezúttal az eddig el nem készült alkotások közül mutat három érdekes lehetőséget. A cikk végén Te is szavazhatsz, melyik épüljön meg.

Szentek és Kárhozottak Temploma

Makovecz leggrandiózusabb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi "Szentek és Kárhozottak Temploma". Az Apor Vilmos térre megálmodott, katedrális méretű épület terve egy pályázatra készült még 2004-ben. Megvalósításának elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya volt; de a korábbi hírek szerint a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre.

Hungarikum-utca

Alig néhány éve kelt híre, hogy új üzletsor épülhet, Makovecz tervei alapján a Citadella falazatán kívüli körsétányra. Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt a fejlesztésről: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A rendelkezésre álló információk szerint egyébként az örökösök és a Citadella bérlői már rég megegyeztek. A fejlesztés tehát, ha a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyári színház Hódmezővásárhelyen

Idén tavasszal kiállítás nyílt a magyar építész tárlaton még nem szerepelt 50 rajzából. Ezek közül egyiken a hódmezővásárhelyi nyári színház terve volt látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta.


Címkék:
utazás, fejlesztés, makovecz,