Figyelem, meghosszabbították a hőségriadót! Rekordok dőltek meg

MTI2013. augusztus 8. 11:01

Egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Paller Judit országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

A közleményben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kánikula várhatóan a péntekről szombatra virradóra érkező hidegfrontig folytatódik.

A napi középhőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 27-30 Celsius-fok között alakul, akár 40 fokos maximumokkal. Pénteken a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokot már mérséklődik, szombatra pedig országszerte megszűnik az extrém forróság - olvasható a közleményben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

A hőségriadó hétfő óta van érvényben. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés pedig a hőségriadó. Utóbbi feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között alakul. A késő esti órákban is 25-30 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rekordok dőltek meg!

A száraz forró nap után az éjszakai órák egyre kevesebb helyen hoztak felfrissülést az országban. Megdőlt a napi legmagasabb minimumrekord: 1971. augusztus 8-án hajnalban Budapesten 22,8 Celsius-fokot mértek. A fővárosban csütörtök hajnalban Lágymányoson 23,6 fok volt. A meteorológiai szolgálat pécsi mérőállomásán, még ennél is magasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot mértek. Mivel péntek estig folytatódik a tikkasztó meleg, a száraz időjárás, addig további napi hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg - írta a meteorológiai szolgálat.

 

Címkék:
utazás, kánikula, nyár, hőség,