Nem vicc: jön a Sólyom! Ezt tudjuk eddig

Pénzcentrum2013. július 24. 17:33

Hivatalos: lesz új magyar légitársaság! A Sólyom Airways hamarosan megkezdi működését - jelentette be a társaság vezérigazgatója, Vágó József a cég mai sajtótájékoztatóján.

Jön az új magyar légitársaság!

2012 februárjában a Malév megszüntette működését, ezzel olyan sokk érte Magyarország légiközlekedését, amit a mai napig nem tudott kiheverni - mondta a Sólyom Hungarian Airways. A Sólyom jelenlegi vezetősége már akkor megkezdte a munkát, az elmúlt másfél év eredménye, hogy a légitársaság hamarosan elindulhat.

Közel-keleti befektetők állnak a cég mögött

"Az előkészítés során több befektetővel folytattunk tárgyalásokat, sikerült egy finanszírozási és egy tulajdonosi megállapodást aláírni" - mondta a cégvezető. Az induláshoz két stratégiai befektetővel kötött megállapodást a cég: kisebbségi tulajdonosként egy, az Ománi Szultánságban bejegyzett idegenforgalmi vállalat szerez részesedést. További finanszírozást pedig egy, a cég által meg nem nevezett dubaji pénzügyi befektető biztosít.

Nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni

"A megfelelő finanszírozási hátteret megkaptuk a befektetőinktől, a garanciát arra az összegre, ami az induláshoz szükséges. Szükség van egy olyan légitársaságra, amelyik prémium szolgáltatásokkal látja el az utasokat" - nyilatkozta Vágó József. Hozzátette, hogy a cég nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni.

Augusztus 18-án érkezik az első gép

Aláírásra került egy lízingcéggel az első 6 gépre, az első Boeing 737-500-as gép behozatala augusztus 18-án történik meg és el tudja kezdeni a légitársaság az üzemelést. A mai nappal az első repülőgépre a légiközlekedési hatóságtól megkapta a Sólyom Hungarian Airways a lajstromjel kijelölését (HA-SHA), ami ahhoz szükséges, hogy repülhessen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

31 célállomás lehet idén

A menetrend egyelőre nem nyilvános, akkor lesz elérhető mindenki számára, amikor a társaság megkezdi a jegyértékesítést. A menetrendszerű üzemelés még több dolog függvénye, de a cégvezetés reményei szerint akár már szeptemberben elindulhat. 2013 végére 31, 2014-re 51, 2017-re pedig összesen 55 országban 96 desztinációt tervez a légitársaság.

Bár még nem ismert a menetrend, a cégvezető szerint nem az lesz a probléma, hogy hogyan tudja majd megtölteni a járatait, hanem az, hogy hogy tud behozni az év végéig annyi gépet, hogy ki tudja szolgálni a keresletet. Vágó József szerint a legfontosabb, hogy van tőke, meg tudják csinálni azt az üzleti tervet, amit elképzeltek. A nyereségesen üzemeltethető hosszú távú járatokra és az átszálló forgalomra helyezi a hangsúlyt a légitársaság. A diszkont légitársaságok csak point-to-point forgalmat generálnak. Azt a versenyelőnyt, amit a hálózatos modell jelent, jelenleg senki nem használja ki a magyar piacon - tette hozzá Vágó József.

Nincs állami tulajdon

A légitársaság teljes mértékben magántulajdonban van, az állam nem vesz részt benne tulajdonosként. A tulajdonosok három évig osztalékot nem vesznek majd ki a cégből, mindent a működésbe forgatnak vissza. Az év végéig egy minimum 6, maximum 12 millió eurós tőkeemelésre kerül sor.

Címkék:
utazás, repülés, boeing,