Indul a soproni VOLT Fesztivál: nézőrekordot várnak

Pénzcentrum2013. július 2. 10:03

Kedden indul a soproni VOLT Fesztivál. A szervezők nézőrekordot várnak, a város önkormányzata pedig már arról beszél, hol lehet a rendezvény új helyszíne, 4-5 év múlva. A Pénzcentrum.hu mutatja azt is, hogy a legegyszerűbb Sopronba utazni.

A két évvel ezelőtti rekordnál is nagyobb nézőszámot várnak az idei rendezvénytől a soproni VOLT Fesztivál szervezői - hangzott el a kapunyitás előtt egy nappal tartott hétfői sajtóbejáráson.

"Most nagyon úgy tűnik, hogy el fogjuk érni a százezres látogatószámot" - fogalmazott Fülöp Zoltán, a főszervezők egyike az MTI-nek. Elmondta, hogy a forgalom 60-70 százalékát adó bérletekből mintegy negyedével többet adtak el eddig, mint a korábbi években.

Megjegyezte, hogy a napijegyek vásárlása sokkal ingadozóbb, jelentős hatással vannak rá olyan tényezők, mint például az időjárás.

Fülöp Zoltán közlése szerint egyszerre napi 25-27 ezer embert tud biztonsággal kiszolgálni az infrastruktúra, efölött már ki kell tenniük a megtelt táblát. A keddi 14 órai kapunyitás után három órával kezdődik az első koncert, a kapuzárás ideje pedig vasárnap dél lesz.

A 750 millió forintos összköltségvetésű esemény főszervezője az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a fesztiválhelyszínen - a Lővér Kempingben - a rendelkezésre álló 150 faház egy óra alatt elfogyott, és négy-ötezer sátornak van hely a VOLT területén. Ismét sikerült megtölteniük Sopron szálláshelyeit: telt házat jelentettek a kollégiumokból és a négycsillagos szállodákból. A Sziget Szervezőiroda közvetlen stábja mintegy 100-120 emberből áll, a VOLT teljes kiszolgáló személyzete alvállalkozókkal együtt 1200-1500 ember.

Újdonság, hogy a fesztivál területére kitelepült az egyik soproni gyógyszertár, de eddig nem volt amfiteátrum-szerű színházsátor sem, ahol ismert együttesek lépnek fel a VOLT ideje alatt. A fesztiválozók ingyen, de kaució ellenében bérelhetnek kerékpárt a bejárat közelében, ahol egy csendesebb beszélgetőzónát is kialakítottak.

A VOLT-on július 2. és 9. között fellép a Billy Talent, a Thirty Seconds to Mars, a Hurts, a Queens of the Stone Age, Bonobo, a Bullet For My Valentine, a Gus Gus, a Papa Roach, az Example, a Knife Party, a Parov Stelar Band, Sven Väth vagy Martin Solveig is.


Megtalálták a fesztivál új helyszínét?

Hosszabb távon a Páneurópai Piknik-emlékparkhoz költöztetné a VOLT Fesztivált Sopron önkormányzata - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn az egyik alpolgármester.

Simon István közlése szerint a térségben lévő állami földterületeken oldanák meg az ide tervezett rendezvényközpont elhelyezését. A létesítmény építésének tervéhez "minden szinten eddig támogatás van és egyetértés. Ezt ki kell munkálni részleteiben, de a hosszú távú megoldás úgy néz ki, hogy itt körvonalazódik" - tette hozzá az alpolgármester.

"A középtávú, négy-öt éves megoldás itt megvan" - mondta az eseménynek évek óta otthont adó Lővér Kempingre utalva, hozzátéve, az emlékparkhoz tervezett ifjúsági szabadidős rendezvényközponthoz helyeznék át a rendezvényt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Simon István megjegyezte: a negyedszázaddal ezelőtti, világpolitikai kihatású, a berlini fal ledöntéséhez vezető Páneurópai Piknik helyszíne "jó hely ahhoz, hogy a fiatalok, a jövő rendszeresen találkozzanak, ne csak emlékezés formájában, hanem egy fiatalos, aktív, virágzó, pezsgő, jövőbetekintő rendezvényhelyszín is legyen ez a történelmi emlékpark, illetve ennek a környéke".

Az alpolgármester az MTI érdeklődésére azt mondta: négy-öt év múlva költözhetne az új helyszínre az esemény. Az ottani rendezvényközpont kialakításához komoly fejlesztésre lesz szükség.

Fülöp Zoltán, a huszonegyedik alkalommal megrendezett VOLT Fesztivál két főszervezőjének egyike úgy nyilatkozott az MTI-nek: a következő öt évre rendelkeznek a Lővér Kempingben működéshez szükséges engedélyekkel, de "hosszú távon nyilvánvalóan valamilyen megoldást kell találnunk".

Április elején jelentették be a VOLT szervezői, hogy 2018-től új otthont kap, de marad a városban a rendezvény. A Lővér Kemping területe az uniós természetvédelemhez kapcsolódó Natura 2000 program része, és 2012. január 1-jétől egy szigorúbb elbírálás lépett életbe. A VOLT és Sopron ötéves átmenetet kap a költözésig; a város és a fesztivál a 2014-ben hozzáférhetővé váló EU-s pályázati pénzekből tudja megtenni az új helyszínhez szükséges infrastrukturális beruházásokat - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a sajtótájékoztatón.

Tavaly nyáron négy nappal a kapunyitás előtt jelentették be a szervezők, minden akadály elhárult a jubileumi, huszadik VOLT megtartása elől, mivel valamennyi szükséges engedélyt sikerült megszerezniük azt követően, hogy a regionális zöldhatóság pár nappal korábban "váratlanul elutasító határozatot hozott" időben előterjesztett beadványukról.

"A VOLT 19 éve alatt a mostani volt az első alkalom, amikor egyetlen napra azt gondolhatta a közönségünk, hogy veszélybe kerül a fesztivál megrendezése. Ez számunkra nagy kárt jelenthet, hiszen a hazai és külföldi vendégeink ilyenkor hamar elbizonytalanodhatnak" - idézte az akkor kiadott közlemény a fesztivál alapítóit, Lobenwein Norbertet és Fülöp Zoltánt.

VOLT vonattal is utazhatunk Sopronba

Különjáratokat, úgynevezett VOLT vonatokat indít a MÁV és a GYSEV a fesztiválra - tájékoztatnak a szervezők az esemény hivatalos honlapján. A különvonatok naponta háromszor indulnak Budapestről Sopronba, és vissza. A vonat Budapest és Sopron között csak Kelenföldön áll meg.

A fesztiválra a napijegy 10 990 forintba kerül, bérletet 29 900 forintért vásárolhatunk. A kedd, 0. napra a belépő 2 900 forintba kerül.

Címkék:
utazás, fesztivál, volt fesztivál, világpolitika,