Kátyúkár: ha volt tábla, nincs kártérítés

Népszava2013. február 28. 09:04

Nincsen egyszerű dolga annak az autósnak, akinek kocsiján egy kátyú miatt megsérült a gumiabroncs, a felni vagy a futómű. Először is ellenőriznie kell, helyeztek-e ki az út egyenetlenségére figyelmeztető táblát. Ha egyetlen figyelmeztetés sem volt kint, jó esélye van arra, hogy megtérítsék a kárát - írja a Népszava.

 Colstok és fényképezőgép nélkül nem érdemes útnak indulniuk az autósoknak, mert ha esetleg kátyúba futnak, és nincsenek bizonyítékaik a káresetről, nem térítik meg a kárukat. Nem kötelező, de erősen ajánlott rendőrt is hívni, a jegyzőkönyv jól jöhet a kárigény elbírálásakor.

Mint a lap a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóosztályától megtudta, 2011-ben úthiba okozta károk miatt 314 kárigényt nyújtottak be, amelyek közül 158 esetben (49,6 százalék) bizonyították kétséget kizáróan az igény jogosságát. Az átlagos kárérték 135 ezer forint körül alakult.

A múlt évben 226 kátyú okozta kárigényt jelentettek be a Fővárosi Önkormányzat kezelésében álló utakon. Az év végén benyújtott igények kivizsgálása még tart, az eddig lezárt vizsgálatok alapján 92 esetben (40,7 százalék) volt bizonyítható az igény jogossága - közölte a BKK. A Magyar Közút a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy 560 kárbejelentést regisztráltak, és a jogosnak ítélt bejelentésekre 22,6 millió forintot fizettek ki.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: