Vonatok százait újítja fel a MÁV-START

Orosz Márton2012. december 5. 10:59

A vonatok és a vasútállomások tisztaságát, az utazás komfortját kritizálják leginkább a vasúttal utazók, igaz, a jegyvizsgálók és a vasútállomások, pályaudvarok munkatársaival elégedettek- hangzott el a MÁV-START Zrt. szerdai sajtótájékoztatóján. Az utaselégedettségi kutatást - az ígéretek szerint- fejlesztések követik.

Az idén nyáron végzett utaselégedettségi felmérést közel 50 ezren töltötték ki a vonatokon, valamint a vasúttársaság honlapján. A válaszadók a legrosszabbnak a vonatok mellékhelyiségeinek tisztaságát, a váróhelyiségek tisztaságát, fűtését, a pályaudvarok tisztaságát és a vasúti kocsik hűtését, fűtését értékelték - mondta el Zaránd György, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója.

A jegyvizsgálók, pénztárosok munkájával, tájékozottságával, a járatok sűrűségével,ugyanakkor elégedettek a válaszadók. Korosztályi megoszlás szerint a 65 év felettiek (azaz a díjmentesen utazó nyugdíjasok) elégedettek leginkább a MÁV-START szolgáltatásaival. Nem meglepő módon az InterCity vonatokon utazók is a legelégedettebbek közé tartoznak.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója elmondta: részben az utasok véleménye alapján elindítanak egy jármű-felújítási programot. Erre ugyanakkor meglehetősen kevés forrás - 220 millió forint- áll a vasúttársaság rendelkezésre, ezért leginkább az utaskomfort növelését tűzték ki célul. A következő években 300 vasúti kocsit terveznek megújítani, idén közel 30 elővárosi, távolsági és mellékvonali kocsit - ezek számítanak a legkevésbé komfortosnak- érintenek a munkálatok az Első fecske elnevezésű program keretében.

A felújítások a kocsik minden olyan részét érintik, amelyekkel az utas találkozik, megújul a belső tér, az ülések, az ajtók, sőt, a mellékhelyiségek is. Az átalakítás után azt is érzékelhetik majd az utasok, hogy új világítást kapnak, valamint melegebbek és csöndesebbek lesznek a kocsik - ezt speciális hő-és zajvédő fóliák felhelyezésével érik el. A vasúttársaság ígérete szerint folytatódik a vonatokon a wifi-hálózat kiépítése, valamint újabb, nagy kapacitású kerékpárszállító kocsikat is forgalomba állítanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több utas, mint tavaly

A MÁV-START prognózisa szerint az idei évben 145 millió utas közlekedik járataikon - ez 3 millióval több, mint 2011-ben volt. A szolgáltatások fejlesztésének részeként új jegyértékesítő automatákat telepítenek, és a menetrendi fejlesztésekre is számítani lehet.

Címkék: