Kritikus a Balaton vízállása, de lehet még vitorlázni

Pénzcentrum2012. október 12. 16:01

Nem aggódik a Balaton alacsony vízszintje miatt Litkey Farkas. A tízszeres Kékszalag győztes vitorlázó azt mondja, a tó természetes állapota, hogy időnként a szokásosnál alacsonyabb a vízállás.

A Balaton ismét nagyon alacsony vízállást produkált nyár végére. Litkey Farkas vitorlásversenyző ezzel kapcsolatban az InfoRádióban arról beszélt, hogy a Balatonnal nincs gond, van benne elegendő víz a vitorlások számára is.

A Balaton medencéjében van elegendő víz, problémák a kikötőkből való ki- és bejárás során adódhatnak - nyilatkozta a közelmúltban az InfoRádió műsorában Litkey Farkas vitorlásversenyző. Hozzátette: 75 centiméteres vízállásnál 3,3 méter a tó átlagos vízmélysége, de ebbe beleszámítanak a déli part közelében lévő nagyon alacsony vizek, tehát az átlag megközelítőleg 4 méteres. Jelenleg 40 centiméter a vízállás, de a Balatonnal nincs gond.

A kikötőkben segítjük egymást, a motorosokkal ki lehet húzni a megakadó hajókat - mondta Litkey. A klasszikus, régi balatoni hajóknak, a 40-eseknek és az 50-eseknek semmi gondjuk nincs - hívta fel a figyelmet a versenyző. Ezek még az 1990-es évek elején is a legnagyobb hajók voltak a tavon.

Litkey Farkas szerint a tónak ez egy természetes állapota, hogy időnként ennyire alacsony a vízállás. Az ilyen időszakoknak előnye is van, hiszen ilyenkor tisztább a Balaton, a szennyeződések ugyanis leginkább a befolyó patakok által érkezik. A nádnak is szüksége van arra, hogy időnként szárazra kerüljön. A XIX. századig a Balaton a mostaninál 2 méterrel magasabb volt, és mivel a vízgyűjtő terület ugyanúgy megvan, bizakodóak lehetünk - tette hozzá. Várhatóan visszajön majd a víz, a Balaton nincs veszélyben a klímaváltozás ellenére sem - vélekedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Litkey arról is beszélt, hogy a gazdasági válság bizonyos szempontból érezteti a hatását a balatoni vitorláséletben, de ennek először pozitív jelei is voltak, hiszen sok hajó visszatért a tengerről. A versenyző újra hangsúlyozta, hogy a magyarországi hajóépítés rendkívül fejlett. Kiemelte, hogy az idei két nagy tókerülő verseny győztes hajóit (Fifty-Fifty és CODE 8) egyaránt Paulovits Dénes műhelyében készítették.

 

Címkék: