Filléres nyaralás idén Görögországban - csak nem nekünk

Orosz Márton2012. február 11. 08:07

Görögország, pontosabban a Görögországba utazók lehetnek az idei nyaralási szezon nyertesei. Egyes előrejelzések szerint ugyanis a balkáni állam szállodái ugyanis az alacsony (vagy a korábbiaknál alacsonyabb) árakkal próbálják majd legyőzni az elmúlt hónapok gazdasági nehézségeit, és visszacsalogatni a turistákat.

A korábbi évekhez képest jelentős árcsökkenést prognosztizál az idei szezonra a görög szállásadóknál a Tripadvisor, a világ egyik legismertebb utazási honlapja. A portál kilenc kedvelt görög desztináció árait hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy 2012-ben szinte mindegyik üdülőhelyen csökkennek az árak a tavalyihoz képest.

A legnagyobb csökkenés Korfu esetében mutatkozik, ahol 20 százalékkal olcsóbbak a szállodai szobák. A szakportál azt jósolja, az alacsony árak komoly lökést adhatnak a görög turizmusnak, ami így akár nyertesen (vagy más gazdasági ágakhoz képest sokkal kisebb veszteséggel) is kijöhet a jelenlegi helyzetből.

Malév-csőd: nem esnek kétségbe az utazási irodák
A MUISZ az idei szezonra vonatkozóan azzal számol, hogy nem éri kár a nyári charterutasokat a Malév leállása kapcsán, mivel már elkezdték az átfoglalásokat - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke.

Molnár Gabriella azt mondta: az eset az utazási csomagok esetében vis maiornak tekinthető, így az utazási irodákat nem terheli felelősség vagy visszatérítési kötelezettség. Hangsúlyozta: az irodáknak azonban nem érdeke, hogy ne szervezzék meg az utakat, ezért mindent megtesznek, hogy lehetőleg hasonló kondíciókkal el tudjanak utazni az ügyfelek.


Nekünk valószínűleg nem lesz olyan olcsó

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt. Az idei év egyik fontos kérdése lehet, hogy a repülőtársaságok indítanak-e járatokat Görögországba: úgy tűnik azonban, hogy több légitársaság is felvette az úticélok közé a görög nyaralóhelyeket.

Nem lettek, és valószínűleg nem lesznek észrevehetően olcsóbbak a görög szálláshelyek a magyar utazók számára - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Kiss Péter, a Görögországra specializálódott Apollon Travel értékesítési vezetője. Elsősorban azért, mert az árcsökkenés a 3-4 csillagos szállodáknál mutatkozik meg számottevően - ezeket pedig a magyar nyaralók közül nem választják túl sokan. Másrészt a forint a tavalyi árfolyammal összemérve még mindig gyengének számít az euróhoz képest, az árfolyam pedig az egyik legfontosabb tényező a foglalásoknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiss Péter szerint továbbra is az apartmant, illetve a 2-3 csillagos szállodákat részesítik előnyben a magyar utazók, és egyértelműen a szervezett utak a népszerűbbek az egyéni utazással szemben.

Érdemes lehet várni a foglalással

A görög gazdasággal kapcsolatosan több bizonytalanságot is érdemes figyelembe venni az utazási döntés előtt. A görögök éppen két sorsdöntő tárgyalás vége felé járnak, amelyekkel elhárítható az államcsőd veszélye. (Az egyiket az EU-IMF-EKB trojkával folytatják a 130-145 milliárd eurós segélycsomag folyósításáról, a másikat a piaci hitelezőkkel az adósságelengedés mértékéről és módjáról.) Ezek kimenete nagyban befolyásolja a görög gazdaság stabilitását, vagy akár az euróövezetből való kilépés lehetőségét is.


Március elejére-közepére várhatóan kiderül, hogy ezek a tárgyalások sikerrel zárulnak-e - mondta lapunknak Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. Épp ezért - legyenek bár jelenleg is kecsegtetőek a görög utazási ajánlatok- érdemes lehet legalább tavaszig várni a foglalással, hiszen jelenleg még sok a kérdőjel a balkáni állam pénzügyi stabilitásával kapcsolatban - ez pedig komolyan érintheti a turizmust, így a szállodák helyzetét is.

Az elemző szerint jelen pillanatban annak a kockázatát is érdemes mérlegelni, hogy az előfoglalás keretében átutalással foglaljunk nyárra szállást Görögországba, mivel az instabilnak mondható pénzügyi helyzet miatt az ottani bankok is jelenthetnek kockázatot.

Címkék: