BKV: akár duplájára is nőhet a diák- és nyugdíjasbérlet ára

Pénzcentrum2012. január 17. 09:06

A BKV megmentése érdekében a kormány a befagyasztott támogatások folyósítása helyett a hatályos jogszabályok szerint más utat is választhat: államosíthatná is a közlekedési társaságot, emellett akár polgári védelmi szolgálatra kötelezhetné a sofőröket, illetve a járművek karbantartását végző személyeket - írja a Népszabadság.

A napilap cikke felidézi, hogy egy tavaly elfogadott alkotmánymódosítás alapján "helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy helyi önkormányzat részére történő átadásáról törvény rendelkezhet". Semmi nem akadályozhatja meg tehát a kormányt abban, hogy a főváros tulajdonában levő közlekedési céget is egyszerűen állami kézbe vegye. Ezzel persze a BKV üzemeltetésével kapcsolatos összes kockázatot - és a hitelállományt is - a nyakába venné.

A cikk szerint a kormány a BKV esetleges csődje esetén ugyanakkor akár veszélyhelyzetet is hirdethet, hiszen a fővárosi közösségi közlekedés leállása "olyan állapot vagy helyzet, amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását (...) olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja", amely rendkívüli intézkedéseket követelhet meg.

Ebben az esetben pedig a katasztrófavédelmi törvény szerint a "gazdálkodó szervezet működése rendeletben (...) a magyar állam felügyelete alá vonható". Vagyis átmenetileg e rendelkezés alapján is államosíthatnák a BKV-t. Emellett polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, illetve a járművek karbantartását végző személyeket, akik így a sztrájkjogukat sem gyakorolhatnák.

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten tartja rendes közgyűlését, amelyen várhatóan a múlt heti (elmaradt) rendkívüli ülésre szánt BKV-előterjesztést is napirendre veszik. Ebben többek között 7 százalékos tarifaemelésre, a diák- és nyugdíjaskedvezmények állam által finanszírozott fogyasztói árkiegészítésének mértékéhez kötésére (ez 80 százalékos áremelkedést jelentene), a fővárosi intézmények működési kiadásainak 15 százalékos zárolására, valamint 9 milliárd forintos, áthidaló tulajdonosi kölcsönre tesznek ismét javaslatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: