Így kellene átalakítani a mozgáskorlátozottak parkolását

MTI2011. szeptember 28. 14:19

A mozgáskorlátozotti igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintését javasolja egy vizsgálatának eredménye alapján az állampolgári jogok biztosa.

Szabó Máté ombudsman közleményében, ismertetve az általa folytatott vizsgálat eredményét, úgy fogalmazott: nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a valóban jogosultak azért, mert mások visszaélnek a mozgáskorlátozotti parkolási igazolványokkal, ezért a teljes jogi szabályozás áttekintésére hívta fel a nemzeti fejlesztési minisztert.

Olcsóbb lesz a parkolás Budapest egyes részein
Óránkénti 160 forintra csökkenti Budapest a pesti alsó rakpart XIII. kerületi részén a parkolási díj összegét, mert kevesen használják a parkolókat. Csökken a parkolási díj a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron is.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes azt javasolta, hogy 240-ről 160 forintra csökkentsék a várakozási díj mértékét óránként. Az az autós, aki 3 órára megfizeti a parkolási díjat, az üzemidő végéig várakozhat ugyanazon a helyen.

Csökken a Szilágyi Erzsébet fasoron is a várakozási díj mértéke a Pázsit utca és a Házmán utca között, ahol idén januártól kell fizetni. A járművel itt várakozóknak az eddigi 320 forint helyett 240 forintot kell fizetnie.


Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a tisztességes eljáráshoz való joggal és a jogbiztonság követelményével ellentétes a Fővárosi Közgyűlés korábbi, 2010 júniusáig hatályos rendelete, amely aránytalanul magas, az alapdíj háromszázszorosát kitevő pótdíjat írt elő. Ugyancsak visszásnak találta, hogy közlekedési szabálysértés esetén a közszolgáltatók, parkolási társaságok, nem pedig hatóság járt el a pótdíjazás ügyében. A szabályozás azóta megváltozott: a KRESZ várakozási szabályainak megsértése miatt már a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség szabhat ki harmincezer forintig terjedő helyszíni bírságot - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ombudsman ezután javasolta, hogy jogszabály tegye kötelezővé a mozgáskorlátozottaknak fenntartott várakozóhelyek jelzésének felfestését az útburkolaton.

Szabó Máté megjegyezte, hogy egyes esetekben rendelkeztek a várakozási díj megfizetése alól mentességet biztosító mozgáskorlátozotti igazolvánnyal, a parkolási társaságok mégis kötelezték őket a díj megfizetésére, és nem adtak lehetőséget az igazolványok utólagos bemutatására. Szabó Máté ezért az utólagos bemutatás szabályainak kidolgozását kéri a minisztertől annak érdekében, hogy az igazolványra valóban jogosultakat ne érhesse indokolatlan joghátrány.

Címkék: