Káosz jön ősztől Budapesten: a kerületek felében lesznek útfelújítások

Pénzcentrum2011. augusztus 31. 09:33

A korábbi nyarak után most az őszre tolódnak az útfelújítások Budapesten: a tervezett hétből két részfeladat elvégzésére vonatkozó kivitelezési szerződés aláírása folyamatban van, több viszont még várat magára- írja a Napi Gazdaság

Az aláírásra váró szerződéseknél egyik ajánlattevő sem kezdeményezett előzetes vitarendezést, így a szerződések rövidesen megköthetők, utána megkezdődhetnek a munkák − tájékoztatta a lapot a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága. Az aláírás előtt álló munkák egyikét a Penta Általános Építőipari Kft. nyerte el, ez a cég bruttó 666,6 millió forintért újítja fel a budai Várban közlekedő busz útvonalát a Bécsi kaputól a Hess András és a Dísztéren át az Országház utcáig.

Egy másik feladatot a Colas Út Zrt. nyert el, bruttó csaknem 150 millió forintért újíthatja fel az V., a XIII. és a XXII. kerület egy-egy szakaszát. Ezek a munkák november végére fejeződnek be. (A kivitelező és a lebonyolító társaságok kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás indításáról − az idei évi költségvetési rendelet elfogadását követően − a fővárosi közgyűlés áprilisi ülése döntött. Az önkormányzat korábban azzal számolt, hogy eredményes eljárás esetén a kiviteli munkák várhatóan augusztus 22. után kezdődnek meg).

A felújítások nagy részének kezdetére azonban ennél is tovább kell várni, hisz az öt részfeladat esetében az előzetes vitarendezés miatt még nem lehet szerződést kötni, a tényleges munkakezdésre a legjobb esetben is csak szeptember közepén kerülhet sor − tájékoztatott a kommunikációs igazgatóság.

Ha minden jól megy, akkor ősszel látnak munkához Újpesten, ahol négy útszakasz felújítása szerepel a tervekben, a XV. kerületben pedig még több helyen végeznek majd rekonstrukciós munkálatokat. Idén a 23 budapesti kerület csaknem felében látnak munkához − kerületenként is több szakaszon. A tervek szerint az idei programban 29 útszakaszt újítanak fel, összességében több mint 21 kilométeren, csaknem 200 ezer négyzetméteren.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban azt közölte, hogy a munkálatok becsült költsége 5,4 milliárd forint − a végső összeg természetesen a közbeszerzési eljárok miatt még nem ismert. A BKK szerint azért nem a megszokott, nyári időszakban újítják fel az utakat, mert "az előző ciklusból örökölt előkészítettség nem engedte meg a közbeszerzések korábbi megindítását. A BKK új eljárásrenden dolgozik, melynek célja, hogy a jövőben a nyári szünetben és ne utána valósuljanak meg ezek a munkák."

Címkék: