Ezeket a szuveníreket nem hozhatod haza a nyaralásból

Pénzcentrum/InfoRádió2011. augusztus 25. 12:12

Egymillió forintra is megbírságolhatják azt a tájékozatlan nyaralót, aki tiltott szuvenírt - például kobrabőrből, teknőspáncélból, elefántcsontból vagy korallból készült ajándékot - hoz haza külföldről. Magyarországon már egy speciálisan kiképzett kutya is segít a határőröknek az ilyen termékek megtalálásában.

A veszélyeztetett fajokból készült termékek behozatalát a washingtoni egyezmény szabályozza - közölte az InfoRádióval a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója. Szigeczki Gábor kiemelte: ettől függ, hogy egy ilyen tárgyat be lehet-e hozni egyáltalán, engedély kell hozzá, vagy tilos a behozatala.

Nem lehet az országba hozni elefántagyarból és -bőrből készült dísztárgyakat, továbbá a nagymacskák bundájából készült termékeket. Az orchideák is tiltólistán vannak, mivel az illegális gyűjtés több fajt a kihalás szélére sodort.

A délkelet-ázsiai nyaralásról sokan szívesen hoznak be kígyópálinkát, ám ebben is lehetnek védett fajok - figyelmeztetett Szigeczki Gábor. Kifejtette: a hüllőbőrből készült táska vagy teknőspáncélból, elefántcsontból készült dísztárgyak és a korallok behozatala is tiltott.

Aki megszegi a szabályokat, 10 ezertől egymillió forintig terjedő bírságra számíthat - emelte ki a természetvédelmi igazgató. Hozzátette: a vétkes szabadságvesztésre is ítélhető, ha nem jóhiszeműen járt el, hanem kereskedett a termékekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A WWF és a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésében program indult, amelyben egy kiképzett kutya segíti a védett fajokból készült tárgyak keresését - mondta el Szigeczki Gábor. 

 

Címkék: