Mikor, hol váltsunk eurót a nyaraláshoz?

Orosz Márton2011. június 28. 14:02

Itt a nyári utazások szezonja, sokakban felmerül a kérdés, mikor és hol lenne érdemes eurót váltani. A Pénzcentrum.hu mutatja a legjobb váltóhelyeket, és ahhoz is adunk tippeket, mikor és hogy váltsunk.

Mikor váltsunk?

A nyaralásra szánt készpénz felét érdemes most euróra váltani - tanácsolja a Pénzcentrum.hu olvasóinak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. A szakértő azt javasolja, a költőpénz felét váltsuk be most, így bebiztosíthatjuk magunkat, hiszen ha a következő időszakban erősödik a forint, válthatunk még, ha viszont gyengül (jelenleg ez a valószínűbb), a felét már akkor is jó áron váltottuk. A hét második felében olyan események várhatóak -például a görög mentőcsomag szavazása- amely lényegesen befolyásolhatja a forint/euró árfolyamot is.

Weinhardt Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat pedig sokkal jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak.

Hol váltsunk?

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A turisztikai központok, határállomások közelében megjelenő illegális pénzváltókkal érdemes vigyázni. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy ilyen nepperekkel történő üzletelés vége az lesz, hogy pénzkötegbe rejtve hamis, vagy értéktelen valutát kapunk.

A kedd délutáni legjobb árfolyamokat az alábbi táblázat mutatja:

 

Címkék:
pénzköteg,