Hány évesen engedjük fesztiválozni a gyereket?

Pénzcentrum2011. június 15. 09:32

Megkezdődött a fesztiválszezon: két hét múlva indul a soproni VOLT, aztán jön a Balaton Sound, a tokaji Hegyalja és a Sziget - hogy csak a nagyobbakat említsük. A tizenévesek lázban égnek, a szülők jelentős részén pedig pánikroham söpör végig - írja a Népszabadság.

Vekerdy Tamás pszichológus a lapnak elmondta: nincs általános szabály arra, hogy a gyereket hány éves kortól szabad elengedni fesztiválozni. Szerinte minden attól függ, hogy a gyerek testi-lelki biztonságban nőtt-e fel. Ha igen, akkor jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a családi felügyelet alól kikerülve őrültségekbe fog keveredni. Az érzelmi biztonság megteremtésén kívül az is fontos, hogy a szülő ne próbálja magához láncolni a gyereket.

A Sziget szervezőiroda összes fesztiváljára érvényes házirend értelmében 14 éven aluliak csak kísérővel tartózkodhatnak a rendezvényeken. Vető Viktória sajtófőnök szerint a fiatalokra inkább csak 16 éves kortól jellemző, hogy szülők nélkül vesznek részt ilyen eseményeken. A Szigetet például a 16-18 éves korosztály főként napijegygyel látogatja.

A középosztálybeli, jómódú családok gyerekei mellett sokan vannak olyanok, akik egész évben spórolnak egy-egy fesztiválra (elsősorban a Szigetre), vagy nyári munkából teremtik elő a szükséges pénzt. Ugyanakkor a fesztiválozás távolról sem csak a "tinik" szórakozása: a változatos programkínálatnak köszönhetően egyre többen mennek az idősebb generációk tagjai közül is.

 

Címkék: