Adót csal a magyar állam?

Népszava2011. május 27. 09:32

Elsőként a külügyminisztériumban kellene kezdeni a regisztrációs adó nélkül, külföldi rendszámmal Magyarországon üzemeltetett autók elleni fellépést. Magyar regisztrációs adó és áfa megfizetése nélkül használ rendszeresen legalább öt nagy értékű luxusautót a magyar külügyminisztérium - értesült a Népszava.

A bécsi magyar nagykövetség nevében Bécsben vásárolt, osztrák WD betűjelű diplomata rendszámmal ellátott - így Ausztriában és Magyarországon is adómentesen forgalomba helyezett - magas felszereltségű AUDI A8 limuzinokat a tárca folyamatosan és kizárólagosan Magyarországon használja.

A gépkocsi-beszerzésre 2008-ban került először sor, azóta a lista bővült a belgiumi magyar képviselet belga rendszámait, sőt az EU speciális jelzését használó (adómentesen vásárolt) járművekkel. A sajátos külföldi beszerzésekkel - az osztrák kereskedő által biztosított diplomata kedvezményekkel, illetve az Ausztriában meg nem fizetett áfával és egyéb adókkal - becslések szerint - legalább tízmillió forintot "spórolt" a külügyminisztérium. Az osztrák forgalmi rendszám miatt a gépkocsik honosítására, így regisztrációs adó befizetésére pedig nem került sor. (Az autók egyenkénti magyarországi listaára felszereltségtől függően 25-27 millió forint lett volna.)

Az állandó jelleggel Budapesten használt (a minisztérium Ganz utcai külső parkolójában rendszeresen álló WD-27002, WD-27003, WD-27006 és hasonló rendszámú) luxusautókra a magyar fővárosban dolgozó diplomaták hívták fel a Népszava figyelmét, ugyanis a tárca számos vezetője az itteni fogadásokra mindig ezekkel a gépkocsikkal érkezik. 

 

Címkék:
diplomata rendszám,