Széchenyi Pihenőkártya: a fürdők is akarják

MTI2011. május 10. 17:15

A Fürdőszövetség álláspontja szerint a kormányzatnak lehetővé kellene tennie, hogy gyógyfürdő-szolgáltatások fizetésére is felhasználható legyen a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) - jelentette ki a szervezet elnöke kedden Egerben.

A hazai fürdőkben ugyanis 2010-ben már 2,6 milliárd forint értékben használtak fel üdülési csekket a vendégek, ám az érvényes koncepció szerint a SZÉP kártyával csak szállásért, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokért lehetne fizetni - fűzte hozzá magyarázatképpen Vancsura Miklós.

A Fürdőszövetség azt javasolja, hogy legalább a rekreációs és gyógyfürdői szolgáltatásokra felhasználható legyen a SZÉP kártya, hiszen ellenkező esetben éppen a terápiás munkahelyek kerülnének veszélybe - fűzte hozzá.

Vancsura Miklós a szektor másik aktuális problémájaként a gyógyszolgáltatások alacsony társadalombiztosítási finanszírozását említette.

Közlése szerint még ma is a 2007-es szinten fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyfürdő-kúrákat, annak ellenére, hogy 2008 decemberében megegyeztek az új árakról. Ezek az árak azonban azóta sem kerültek kihirdetésre - mutatott rá.

Magyarországon több mint 300 gyógy-, élmény-, és strandfürdő, illetve uszoda működik. Ezek együttes éves forgalma 50-70 milliárd forint, és közvetlenül 25-30 ezer embernek ad munkát.

Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence hévízkincse az egyik legjelentősebb a világon, négyszerese például a franciaországinak. Emlékeztetett arra, hogy a múlt század elején indult meg a hazai fürdők létesítése. A következő fejlesztési ütem az 1950-es 1960-as évekre tehető, majd 2000-tól a Széchenyi Terv keretében kapott lendületet a szektor. A Széchenyi Terv, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával az ezredforduló óta több mint 65 milliárd forint értékű fürdőfejlesztés valósult meg Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szektor további jelentős fejlődési tartalékokkal rendelkezik. Ugyanis a felmérések szerint a potenciális fürdőlátogatók száma 8 millió, ami 20 alkalommal beszorozva 160 millió fürdővendéget jelenthet évente.

Éppen ezért törekednek az egészségbiztosítási pénztári támogatás növelésére, illetve a SZÉP kártya használatának kiterjesztésére - mondta Vancsura Miklós.

 

Címkék: