Használt autó 100 ezer forint alatt, 85 millió felett

Pénzcentrum2011. április 11. 04:44

A használtautó hirdetések között keresgélve éppúgy találkozhatunk egészen alacsony áron, 100 ezer forint alatt kínált gépjárművekkel, mint több tízmilliós luxusverdákkal. Nagy kérdés azonban, hogy mit is kapunk a pénzünkért.

Sokat futott, agg roncsok - az alsó véglet

A használtautó hirdetéseket böngészve már egészen alacsony áron, 100 ezer forintnál kevesebbért is lehet találni pár hónapig, vagy akár közel egy évig érvényes műszaki vizsgával rendelkező - tehát használhatónak tűnő - járműveket. A tulajdonszerzés közterheinek megfizetése után szinte "dupláját érő", de legalábbis a vételárnál kétszer többe kerülő autókkal azonban érdemes vigyázni!

A kínálatot alapvetően a volt keleti blokk autói alkotják, Trabant - néha 1-1 négyütemű is -, Skoda, Polski Fiat 126 fordul elő legnagyobb gyakorisággal, de akad néhány "nyugati" kisautó is. A 100 ezer Ft-os "lélektani" határhoz közelítve már néhány VW termék is felbukkan a listákban. Mivel 20-30 éves járművekről van szó, ezért a makulátlan állapot nem elvárható. Sok esetben a korrózió jelentős méretű fémfelülteket falt már fel, és a motorikus, vagy elektromos meghibásodás is sokszor szerepel a hirdetések szöveges részében.

Aki csak ennyi pénzt tud autóra áldozni, nincs könnyű helyzetben. Valóban használható, kicsit is megbízható autót nehéz ennyiért találni. Egy autószerelő sokat idézett szólás-mondása ebben az esetben különös igazságtartalommal bír. Ő csak az ügyfelek felvidítására szánta, de az ilyen autók esetében teljesen komolyan kell venni: az első 1000-1500 km alatt a városhatárt ne hagyja el, és feltöltött mobiltelefon mindig legyen kéznél!

Luxusverdák, de kinek?

Kétségtelen, hogy egyre több nagy értékű autót láthat elsuhanni a forgalomban a figyelmes átlagember. E méregdrága autócsodák vezetése azonban csak kevesek kiváltsága, akik ha megunják játékszerüket, különböző használtautó portálokon próbálják értékesíteni tulajdonukat. Nagy kérdés azonban, hogy mekkora sikerrel. Tény, hogy a luxusra mindig megvan az igény, azonban vélhetően igen szűk körön belül cserélnek gazdát a méregdrága gépcsodák.

A 30-40 millióért, vagy e felett kínált verdák között olyan gyöngyszemek rejtőznek, mint a Lamborghini, a Ferrari, a Bentley, az Aston Martin, vagy éppen a Rolls Royce különböző típusai. Az egyik használtautó hirdetési portál kínálatában például jelenleg a legdrágábban kínált luxusjárgány egy Laborghini Murcielago LP670 Superveloce, melyet közel 85 millió forintért kínál eladásra ismeretlen tulajdonosa.

Mire figyeljünk ha használtautót vásárolunk

A használt gépjárműpiacon a vásárlók tudatosan a minél alacsonyabb kilométeróra állású autókat részesítik előnyben. A megfontolt, alapos döntés meghozatalához azonban a gépkocsik által összesen megtett út mellett sok más tényezőt is érdemes mérlegelni, hiszen csak ezek összegzése nyújthat valós képet a kiszemelt autó állapotáról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bárhol is lelünk az általunk kiszemelt autóra, fontos, hogy minél körültekintőbben tájékozódjunk a járműről és ne csak a kilométeróra állást figyeljük. Mindig győződjünk meg a gépkocsi előéletéről, szervizkönyvének tartalmáról és az ismert használati körülményekről, mivel ezek nagymértékben meghatározzák a gépjármű valódi értékét.

Fontos, hogy lehetőség szerint független szervezet által átvizsgált autók között válogassunk, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel találunk megbízható vételt. Ezek a gépkocsik szervizkönyvvel együtt kerülnek átadásra, és általában átesnek minden olyan kötelező jellegű ellenőrzésen, mely a biztonságos közlekedés előfeltétele. Így biztosak lehetünk a kilométeróra-állás hitelességében és bizalommal válogathatunk a 100 000 km felett futott járművek között is.

A csupán néhány éves, de sok kilométerrel rendelkező céges autókat sok esetben olyan személyek használták, akik munkaidejük nagy részét utazással töltötték és elsősorban autópályán közlekedtek. Ezeknél a gépkocsiknál a kiemelt igénybevételt jelentő városi közlekedéssel ellentétben, a hosszabb ideig tartó, egyenletes sebesség általában kisebb motor- és alkatrészkopást eredményez. A ritkább sebességváltás, gyorsítás és fékezés a több százezer kilométerre kalibrált motorok élettartamát is pozitívan befolyásolják.

A több kilométert futott, de fiatal autók mellett szóló érv az is, hogy a kötelezően előírt, kilométerfutáshoz kötött szervizek során a kopó alkatrészek kicserélésre kerülnek, így ezek a gépkocsik idősebb korukban is megbízhatóan üzemelnek. A kopó alkatrészek kötelező cseréje az első néhány tízezer kilométer során nem minden esetben indokolt, sőt ilyenkor még az esetlegesen előforduló gyári hibák is rejtve maradhatnak.

 

 

Címkék:
gépjármű előélet, polski fiat,