Hét kábeltolvaj rács mögött - a kémvillamosok tovább járőröznek

Pénzcentrum2011. március 2. 18:02

Precedens értékű bírói ítélet született 7 kábellopással vádolt személy ellen. A jogerős bírói ítélet értelmében a vádlottakat 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre, valamint a közlekedési társaságnak okozott közel 60 millió forintos kár megtérítésére ítélték. - tudatta a Pénzcentrum.hu-val a BKV Zrt.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kábeltolvajok okozta anyagi kár. A kábel- és felsővezetékrendszer megrongálásával és eltulajdonításával tavaly mintegy 224 milliós kára származott társaságnak. Az idei évben eddig 12,5 millió Ft-os kár érte a fővárosi közlekedési vállalatot.

Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.

A kábellopások kivitelezése speciálisan szervezett elkövetői körre utal. Ennek érdekében a társaság az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként kémvillamosokkal is ellenőrzi a BKV területeit, valamint számít a lakossági bejelentésekre is.

 

Címkék: