Kiderült: ennyit ülhet a járókelők közé hajtó sofőr

Pénzcentrum2011. március 1. 18:02

A Vágóhíd utcai megállóban várakozó emberek közé csapódott egy furgon hétfő délután. Hárman meghaltak, hárman súlyosan megsérültek. A 25 éves sofőr állítása szerint elaludt a volánnál - szóltak a felkavaró hírek tegnap a médiában. Dr. Szalay Tamás ügyvéd-kártérítési specialista jogi elemzést készített arról, hogy milyen minősítő körülmények döntik majd el, hogy a bíróság hány év szabadságvesztést ró ki a sofőrre, valamint milyen mértékű kártérítés illeti meg az életben maradt sértetteket.


Kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés

Alapesetben, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, az egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekmény minősített esetei a sértettek számához, illetve sérülések súlyosságához igazodik. Ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz, a büntetés kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet - olvasható Dr. Szalay Tamás jogi elemzésében.

A szabadságvesztés mértéke a két, illetve nyolc év között, a büntetőeljárás során feltárásra kerülő súlyosbító és enyhítő körülmények bírói mérlegelésének függvénye - írja a specialista. Ilyen súlyosbító körülmény lehet az elhalálozott sértetteken kívüli sértettek száma, esetlegesen a baleset során keletkezett súlyos egészségkárosodásuk, maradandó fogyatékosságuk, míg enyhítő körülmény lehet például az elkövető korábbi büntetlen, közlekedési bűncselekményektől, szabálysértésektől mentes előélete - fejti ki szakvéleményét az ügyvéd.

Kártérítés

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az életben maradt sértetteket, illetve az elhalálozott sértettek hozzátartozóit, mint károsultakat a polgári jog szabályai szerint kártérítés illeti meg - fogalmaz a szakértő, valamint hozzáteszi, hogy a polgári eljárás célja a kártérítés, melynek lényege a teljes "reparáció" követelménye alapján az, hogy a lehetőségekhez képest a károsultakat olyan helyzetbe kell hozni, mintha a káresemény meg sem történt volna. Ez nyilvánvalóan jelen esetben lehetetlen, azonban a károsultak a károkozó gépkocsi kötelező felelősségbiztosítása terhére a biztosítóval szemben követelhetik mind a vagyoni, mind a nem vagyoni káruk megtérítését.

Így például igényt tarthatnak egy egyösszegű, jellemzően több millió forint mértékű nem vagyoni kártérítésre, amely a sérüléseikre, illetve a hozzátartozójuk elvesztésére tekintettel megváltozott életkörülményeik kompenzálását szolgálja, továbbá követelhetik a balesettel összefüggésben keletkezett jövedelem kiesésük, illetve valamennyi kiadásuk, költségük megtérítését is, mint például az ápolás, gondozás díját, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségét is - fejezi be elemzését az ügyvéd.

 

Címkék: