GPS nyomkövetővel óvja a MÁV gépkocsiparkját

Pénzcentrum2011. február 25. 18:02

MÁV-GÉPÉSZET Zrt. az elmúlt években 62 autóba szereltetett GPS nyomkövetőt. 12 teherautóba már a 2009-es év végére bekerült a "fekete doboz", míg további 50 darab, 3,5 tonna alatti szolgálati jármű egy éve áll műholdas megfigyelés alatt. A rendszerrel a MÁV leányvállalata jelentős költségmegtakarítást ért el - sőt, már lopást is sikerült így megakadályozni. A kedvező tapasztalatok tükrében a MÁV Csoport anyavállalata, a MÁV Zrt. az általa üzemeltetett üzemi célú gépjárműveire is be kívánja vezetni a költséghatékonyságot növelő megoldást.


A társaság járműveibe beszerelt GPS-ek üzemeltetési tapasztalatai beváltották a várakozásokat: az 50 darab 3,5 tonna alatti gépjármű 100 km-re vetített üzemanyag-fogyasztása átlagosan 1,2 literrel kevesebb a korábbinál, amely éves szinten 14 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. A fejlesztésnek köszönhetően a szállítási feladatok megszervezése hatékonyabbá vált, a párhuzamos és üres futások megszűntek, és a gépjárműflotta összességében mintegy 120 ezer kilométerrel kevesebbet fut egy évben.

A rendszer széleskörű szolgáltatást nyújtva, egy számítógép képernyőjén megjeleníti egy-egy autó földrajzi helyzetét: az adatok összevetésével regisztrálhatóak a megtett kilométerek, nyomon követhető a felhasznált üzemanyag mennyisége, a járműben lévő üzemanyag készlete, a sofőrök vezetési-, munka- valamint pihenőideje.

A korszerű technika új, eddig nem tapasztalt eredményt is hozott: idén február 2-án Soroksáron, az említett gépkocsik közül egyet elloptak. A tolvajok azonban nem számoltak azzal, hogy műholdas nyomkövető működik az autóban. A sofőr jelzése alapján, az autókat felügyelő MÁV-GÉPÉSZET szállítási részlege azonnal bejelentést tett a rendőrségen. A műholdas helyzetmeghatározó- és nyomkövető rendszer segítségével folyamatosan tájékoztatták a rendőröket a gépkocsi mozgásáról, akik a bejelentéstől számított egy órán belül megtalálták a körözött járművet egy műhelyben, ahol több más lopott gépkocsit is felfedeztek. A rendőrök elfogták a tolvajokat, az ellopott jármű pedig még aznap visszakerült jogos tulajdonosához, a MÁV-GÉPÉSZET-hez.

A tapasztalatok alapján a beruházás rövid időn belül megtérül, így jelentős költségmegtakarítást eredményez. A rendszer kedvező tapasztalatai alapján, a MÁV Zrt. a Csoport anyavállalata üzemi célú gépjárműflottájának GPS rendszerrel való ellátására készül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: