Leáldozott a benzintemetők csillaga: ez már a pánik jele?

Pénzcentrum2011. február 24. 11:02

Az Észak-Afrikában kialakult helyzet miatt emelkedő olaj- és hajtóanyagárak arra késztetik az amerikai autókereskedőket, hogy átalakítsák raktárkészletük portfólióját. Azt még elviselték a vásárlók, hogy egy év alatt 20%-kal nőtt a benzin átlagára, de a mostani bizonytalan helyzet már ezen a téren is érezteti hatását, és a vevőket a kisebb fogyasztású, kisebb méretű autók felé fordítja.

Az amerikai autóértékesítésre jellemző, hogy egy-egy kereskedő több gyártó termékét is forgalmazza. Ezek a multibrand dealerek igyekszenek úgy összeállítani raktárkészletüket, hogy minél több hibridhajtású, vagy más okból az eddigi átlagnál alacsonyabb fogyasztású autókból álljon.

Amelyik kereskedő teheti - megtalálható a kínálatában japán, vagy európai gyár terméke -, ilyen génekkel is rendelkező kisautókból halmoz fel jelentősebb mennyiséget, míg mások csak a hibridekre tudnak támaszkodni, melyek - az európai kínálattól eltérően - szinte minden márka palettáján megtalálhatók.

 


A vásárlók érdeklődése annak ellenére fordul ismét az kisebb fogyasztású modellek felé, hogy a benzin gallononkénti átlagára "csak" 3,19 dollár (ez átszámítva 173 forintos literenkénti egységárnak felel meg), ami messze elmarad a 2008-as 5 dolláros szinttől. A használtautók piacán is érezhető ez a tendencia, a nagyméretű, nagymotoros SUV-k, pick up-ok ára jelentős mértékben csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: