Kiderült: ilyen buszokat vesz a BKV

Pénzcentrum2011. január 29. 14:02

A BKV Zrt. 30 darab (+ opcionálisan 75 további) használt, alacsonypadlós, klímával felszerelt szóló autóbusz megvásárlására írt ki közbeszerzési eljárást január 27-én.

A BKV Zrt. 30 darab (illetve megfelelő ajánlat esetén további 75), 2000-es évjáratnál nem régebbi, használt szóló autóbusz megvásárlására írt ki közbeszerzési eljárást. A megvásárolni kívánt autóbuszok további műszaki kritériumai, hogy alacsonypadlósak, klímával- és minimum Euro-2-es motorral felszereltek legyenek.

A társaság közleménye szerint az autóbusz-állományra valóban ráfér a mielőbbi vérfrissítés, hiszen ezeknek a járműveknek többsége már elérte, vagy akár meg is haladta a gyártáskor tervezett élettartamát. Az 1365 darab busz a társaság teljes járműparkjának gyakorlatilag felét (49 százalék) teszi ki, s ezeken a járműveken zajlik nap mint nap a BKV teljes utasforgalmának megközelítően 40 százaléka. A tervezett életkoron túlhaladott buszok jelentős hányada a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as buszcsaládból került ki. Eközben  a ma már elvárt, esélyegyenlőséget biztosító alacsonypadlós járművek - amelyek egyúttal gyorsabb utascserét és magasabb komfortfokozatot is biztosítanak - aránya elmarad a kívánatos szinttől.

A BKV szerint a problémákat a most kiírt közbeszerzési eljárás enyhítheti, amelynek eredményeképp két évvel a 32 darab Van Hool autóbusz 2009-es beszerzése után ismét használt autóbuszokkal kívánják frissíteni az állományt. 

 

Címkék: