Tipp: így kerülhető el a kerékbilincs

Pénzcentrum2011. január 15. 16:02

Már több mint egy éve hatályos az a rendelet, miszerint a közterület-felügyelőnek egyszer meg kell kísérelnie felhívni a központi nyilvántartóban megadott elérhetőségen a tilosban parkoló gépjármű tulajdonosát és ha az autós negyed órán belül a helyszínre ér, megússza a kerékbilincset, illetve az elszállítást.

Ehhez mindössze annyit kell tennie az autótulajdonosoknak, hogy felkeresik az okmányirodát és indítványozzák a jármű központi nyilvántartásba vételét. Az illeték befizetése után, melynek összege 2300 forint, a gépjármű adatai és a tulajdonos telefonszáma vagy elektronikus levelezési címe bekerül a nyilvántartásba. Ezen adatbázishoz a közterület felügyelők munkájuk során bármikor hozzáférhetnek és ezt meg is kell tenniük amennyiben tilosban parkoló autóba botlanak az utcán.

Amennyiben a felügyelők megtalálják az adatbázisban a járműre és gazdájára vonatkozó adatokat, akkor a szabálysértésről minden esetben kötelesek értesíteni a tulajdonost. Az értesítést követően az autótulajdonosnak tizenöt perce van, hogy autójával odébb álljon. Amennyiben ez sikerül neki, mentesül a büntetéstől. Ha elkésik az autós, már foghatja a fejét, ugyanis a kerékbilincs eltávolítás díja alkalmanként 15 500 forint.

A munkatársaink csak akkor büntetik meg a szabálytalanul parkolót, ha nem ismeri el a hibát és nem hajlandó odébb állni - mondta a Blikknek Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgató-helyettese. Valamint hozzátette: bár egy éve hatályos a rendelet, azonban mindeddig csak kevesen éltek ezzel a kedvező lehetőséggel.

 

Címkék:
kerékbilincs,