A benzincsempészek legolcsóbb kedvencei! Extra: 80 literes tank

Pénzcentrum2010. december 22. 05:20

Nehéz idők járnak a benzinturizmust hivatásszerűen végző honfitársainkra. A határrendészeti szervek egyre szigorúbb feltételei mellett már kevesebb üzemanyag-ingázónak éri meg az üzlet, de így is vannak, akik naponta akár 10 ezer forintot is megkeresnek. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy mennyibe kerülnek most azok a modellek, amelyek az ukrán-magyar határon sorakozva csak arra várnak, hogy behozzák az országba a 200 forintos ukrán benzint.

Évente három Föld-Nap távolságot autózunk ukrán üzemanyaggal

A Pénzcentrum.hu becslése szerint napi szinten több mint 100 ezer liter ukrán üzemanyag érkezik Magyarországra a határ mentén erre szakosodott emberek autóinak tankjaiban. Száz kilométeren átlagosan 8 literes fogyasztást feltételezve ez azt jelenti, hogy a magyar autók napi szinten 1,25 millió kilométert, vagyis évente 456 millió kilométert futnak ukrán üzemanyaggal (csak összehasonlításul a Föld és a Nap távolsága 150 millió kilométer).


Ha feltételezzük, hogy a magyar autók éves szinten 40 milliárd kilométert tesznek meg (négymillió jármű évi tízezer kilométeres futásteljesítménnyel), akkor megállapíthatjuk, hogy a megtett távolság valamivel több, mint 1%-át ukrán üzemanyaggal tesszük meg.

A legolcsóbb és legfelkapottabb modellek

A matekóra után nézzük, hogy melyek a benzinturisták körében a legfelkapottabb modellek, amelyek a kilencvenes évek első felében készültek és legalább 80 literes tankkal rendelkeznek. A magyar-ukrán határon várakozva szembetűnő a "nagykorúvá érett" Volkswagenek, Audik, Mercedesek és Fordok magas száma.


Ezek a modellek néhány százezer forintból megvásárolhatóak, és mivel körülbelül 80 literes üzemanyagtartályuk van, a csempészek naponta akár tízezer forintot is megkeresnek egy kanyarral. A tankon felül további 10 liter behozható tartályban, így amennyiben a benzincsempész a behozott 90 literből ötöt meghagy magának, a többit pedig csak 120 forintos literenkénti haszonnal továbbadja, máris megvan a napi tízezer forint tisztán, adómentesen.

Európai benzinár elemzés: 270 forinttal olcsóbb benzin a határ két oldalán: üzemanyag körkép

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Többféleképpen is lebukhatnak a csempészek

A vonatkozó jogszabály szerint vámmentesen a jármű szabványos és gyári tartályában lehet behozni üzemanyagot, valamint tartályban további tíz litert. Nem szabad elfelejteni, hogy benzinturistának azokat nevezzük, akik kikocsikázzak a tankból az olcsó üzemanyagot, aki kiszívja és továbbértékesíti az már benzincsempésznek minősül.

A vámosok ezért már ellenőrzik a kilométeróra állását is, vagyis akinek elfogyott az üzemanyag az autójából, de a kilométeróra csak mondjuk 30-at forgott, az azonnal lebukik. Ha valaki olyan leleményes, hogy teker párszáz kilométert az órán, annak várakoznia is kell legalább egy fél napot, mert egy-két óra alatt nem lehet ennyit kiautózni egy járműből.

 

Címkék: