Itt az új trükk! Idén közel négyszázezer magyar megszívhatja

Pénzcentrum2010. november 17. 11:02

Néhány tízezer forintos költséggel, milliós haszonra tehet szert az az autókereskedő, aki visszapörgeti a hozzá vitt használt autót kilométeróráját. A kockázat csekély, hiszen alig akad olyan vevő aki pereskedne a csalás miatt. Az órapörgetés így nemzeti sport Magyarországon - írja a Népszabadság.

Magyarországon nemzeti sport a használt autók kilométerórájának visszatekerése. Az eladásra kínált négykerekűek 90%-ánál vagy a tulajdonos, vagy a kereskedő megcsinálja ezt a trükköt. Nem is csoda, hogy hirdetésekben többnyire 100 ezer kilométer alatti futásteljesítménnyel kínálják eladásra a használt autókat. 2009-ben összesen 440 ezer használt autót adtak el Magyarországon.

Az ügyeskedők igyekezete érthető, hiszen 10-30 ezer forintért 100-200 ezer kilométert is visszatekernek a kilométerórán az erre szakosodott vállalkozások, cserébe viszont az eladási ár akár milliókkal is megnövekedhet. (A mechanikus órákat fúrógépekkel vagy az ablaktörlő motorjával házilag is vissza lehetett pörgetni, a digitális órák machinálásához már komoly szakértelemre van szükség.)

A vevő számára az ügyeskedők kiszűrése nem kevés időbe és energiába kerül. A pontos kilométeróra állást a legkönnyebben a pontosan vezetett szervizkönyvből lehet megtudni, a benne szereplő adatok hitelességét a márkakereskedések garantálni tudják. Nagy kérdés mit tehetünk, ha kiderül, hogy a kilométerórát "megbuherálták"?

A jogi helyzet szerencsére egyértelmű. A Polgári Törvénykönyv szerint a vevő megtámadhatja az adásvételi szerződést, ha annak aláírásakor tévedésben volt a gépkocsi forgalomban való részvételének időtartama és futásteljesítménye tekintetében. Azt azonban bizonyítania kell, hogy ezt a tévedést az eladó lódítása okozta. A szerződés felbontása esetén a vevőt a visszafizetett vételárösszeg után késedelmi kamat illeti meg. Ezt a gépkocsi megvásárlásának időpontjától,az időközbeni áremelkedés miatt bekövetkezett kárösszeg után jár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az órapörgetés biznisz elterjedtsége mutatja, hogy a tulajdonosok zöme talán nem is tudja, hogy átverték. Aki pedig ráébred erre, az sem pereskedik. Hiszen ha sok lenne a harcos, a saját érdekeiért keményen kiálló vevő, akkor kevesebben mernének trükközni a futásteljesítménnyel. Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban megoldották ezt a problémát. Hivatalos honlapokon lehet követni az autók előéletét, a ki pedig csal ezekkel az adatokkal, börtönbe kerülhet.

Így járt Antony Harrington is. Ő 213 ezer mérföldről 75120 mérföldre pörgette vissza egy autó kilométeróráját és lebukott. A vevő beperelte, a bíróság 600 font kártérítést ítélt meg, kiszabott 1000 font bírságot, 1400 font eljárási illetéket a dílerre, aki két év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, a nevét pedig nyilvánosságra hozták.

Címkék: