Harc a fekete utazási irodák ellen

Magyar Hírlap2010. november 17. 09:32

Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) a jelenleginél szigorúbb hatósági ellenőrzéseket szorgalmaz annak érdekében, hogy az ágazatban működő vállalkozások ne csalhassanak a kisebb kaució megfizetése érdekében - írja a Magyar Hírlap.

A lapnak Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke elmondta: jelenleg is zajlik az utazási irodákról szóló rendelet módosítása, amelyhez a szakmai szervezet is javaslatokat fogalmazott meg. Álláspontjuk szerint a jó megoldás nem a vagyoni biztosíték - ismertebb nevén kaució - emelése, hanem a szigorúbb hatósági ellenőrzés lenne.

Néhány iroda a valós utasforgalmánál jóval kevesebbet közöl, hogy kevesebb kauciót kelljen az adott évre fizetnie. Épp ezért olyan könyvvizsgálattal egybekötött ellenőrzést tartanának megfelelőnek, amely kiszűrné a csalókat.

A rendelet előírásainak ma 1150 iroda felel meg, de csaknem ugyanennyi a jogosulatlan, úgynevezett "fekete" utazásszervező cégek száma is. Ezek a "vállalkozók" külföldi utazásokat hirdetnek internetes honlapokon, szórólapon, újsághirdetésekben. Olcsó utakat, repülőjegyeket kínálnak, a pénzt átutaltatják interneten, majd azon nyomban eltűnnek.

 

Címkék: