Százmilliókból mentik a vidéki kastélyokat

Világgazdaság2010. november 16. 09:32

Több vidéki kastélyt is modern vendéglátóhelllyé alakítanak át, és a turizmusból származó bevételekből szeretnék fenntartani a létesítményeket. A pénzügyi támogatás azonban sokszor kevés, és nem biztosított a több százmilliós felújítási beruházás megtérülése sem - írja a Világgazdaság.

A kastélyokban például pezsgőpincészetet, wellness-központot és négy csillagos szállodákat hoznak létre. A helyzetet nehezíti, hogy a műemlékek modern idegenforgalmi funkciókkal való bővítése komoly költségekkel jár. Az összeg többszöröse egy modern szálloda árának, ennek ellenére nem vonz több vendéget.

A vidék eleve behatárolja a kastélyszállók maximális kihasználtságát, valamint idénytől függően sokkal jobban ingadozik a látogatók száma, mint egy fővárosi szálloda esetében. Az épületek átalakítása pedig sokszor műszaki és műemlék problémákat vet fel. Ennek ellenére több százmilliós, olykor milliárdos összegben folynak az újítások. Egy részüket az unió, másik részüket hazai bankok finanszírozzák önerő mellett.

Így újult meg a lengyeltóti Zichy-kastély (1,083 milliárd forintból) és a tolna megyei Fried Kastélyszálló (800 millió forintból). Velük szemben a Hertelendy Kastélyszálló 5 milliárd forint értékű beruházását a tulajdonos teljes egészében maga fizette ki. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Címkék: