Milliárdos üzlet a határon túli osztálykirándulás

Világgazdaság2010. október 18. 09:02

A tervek szerint évi 80-100 ezer diák utazhat majd állami támogatással a határon túli magyar településekre. 2013-ig csak pályázat útján, ezt követően pedig normatív módon is elérhető lenne az "ingyen nyaralás". A kormány ősszel dönt, hogy mennyi összeggel támogatja a projektet.

A Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány vezetője, Csete Örs a Világgazdaságnak elmondta, hogy 2010-ben mintegy 6000 magyar tanuló látogatott el a szomszédos országokba. Pár éven belül szeretnék ezt a számot 80-100 ezer főre növelni, és a külföldön élő magyar diákságot is szeretnék Magyarországra utaztatni.

A számítások szerint egy egyhetes osztálykirándulás körülbelül egymillió forintba kerül, tehát óriási üzletet (becslések szerint 2-3 milliárd forintot) jelentene a program a szolgáltatóknak, szállodáknak, utazási irodáknak, vendéglátóegységeknek és buszkölcsönző cégeknek. Ezen felül közvetett turisztikai hatása is lehet a projektnek, elé csak a visszatérő diákok és családjaik nyaralásaira gondolni.

Az alapítvány reményei szerint uniós támogatást is kap majd. Az EU-ban már működik diákcsere program, mint az Erasmus és a Comenius, így be lehetne vonni a magyar kezdeményezést is ezek közé. A jövő évi pályázatokat decemberig kiírják, utána lehet megtudni, kik hova utazhatnak 2011 nyarán. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: