Így hűtsd le az autód klíma nélkül

Pénzcentrum2010. július 31. 11:02

Ha a hőmérő higanyszála 30 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot is. Ilyen melegben utazni nem csak kényelmetlen, hanem kockázatos is, ezért adunk most tippeket a klíma nélküli autók lehűtéséhez.

A hűtésre még jóval azelőtt érdemes gondolni, mielőtt a tűző nap átforrósítja az autót.

Árnyékos parkoló

Az első, talán legegyszerűbb megoldás az árnyékos helyen való parkolás. A városokban ez sem bizonyul egyszerű feladatnak, hiszen a sofőr örül, ha egyáltalán valamilyen szabad helyre bukkan. Ráadásul a nap délelőtt máshova vet árnyékot mint délután, amikor hazaindulunk a munkahelyről. Épp ezért nem árt olyan parkolóhelyet találni, ahol inkább délután, estefelé van árnyék. Így ha napközben fel is forrósodott az autó, délutánra ismét lehűlhet.

Felforrósodott volán és ülések

Ha nem tudjuk elkerülni a napsütötte parkolót, legalább enyhíthetjük a tűző nap kellemetlen hatását. Ha a hőmérő higanyszála 25 fokot mutat, akkor az autóban a hőmérséklet könnyen elérheti a 60-70 fokot.

Az ülések vagy volán kárpitozása sem segít mindig, nagyon gyorsan felforrósodhat - főleg ha sötét színű - és még növeli a hőmérsékletet az autóban. Rendkívül kellemetlenek a bőrből, vagy műbőrből készült sötét színű volánok, vagy az ülések. Nem egyszer előfordul, hogy az ember rá sem tud rögtön ülni a felforrósodott bőrülésre, s ha végre ráveszi magát, akkor a felforrósodott volán okoz gondokat.

Részeleges segítséget nyújthat a szélvédőre és ablakokra ragasztott napellenző. Erre a célra használhatunk esetleg újságpapírt is, sőt az is segít, ha törülközővel takarjuk le a volánt.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Természetesen a kocsi belsejéből el kell távolítani azokat a tárgyakat, amelyek az extrém hőmérsékleten tönkremehetnének. A legérzékenyebb a műanyag tárgyak és az élelmiszerek, de a sprayk és az öngyújtók is - ez utóbbi az extrém hő hatására könnyen felrobbanhat.

Indulás előtt nyissuk ki az ajtókat

Ha nem tudtuk elkerülni a napos parkolóhelyet, akkor mielőtt beülnének az autóba, nyissuk ki az összes ajtót és várjunk, míg egy kicsit kiszellőzik. Ha utastársaink nem háklisak a huzatra, akkor húzzák le az összes ablakot és induljanak el.

A huzatnak számos káros hatása lehet. Ha el akarjuk kerülni a bedagadt szemet, vagy a megfázást, akkor az enyhén megnyitott ablakot az enyhén bekapcsolt ventillátorral kombináljuk. Hosszabb utakon használhatjuk a taxisofőrök trükkjét: a nyakra helyezett vizes törülközőt. Mindenek ellenére próbáljunk elegendő vizet inni, és a hosszabb utakon a megszokottnál jóval több szünetet tartani.

 

(Pénzcentrum/Új Szó)

Címkék: