Jó víz, rossz víz: hol fürödjünk Európa strandjain?

Pénzcentrum2010. július 24. 14:02

Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta vízminőség szempontjából. Összességében kontinensünk szinte minden vizében nyugodtan fürödhetünk, vannak azonban kivételek!

Épp időben, a nyári turistaszezon kellős közepén tájékoztat a német autósklub Európa több, mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Akadnak sajnos olyan strandok is, melyekben olyan baktériumok találhatók, melyek számos fertőzésveszélyt magukban rejtenek.

Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Egyes vizekben - például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek - szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni az ADAC szerint, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és hazánk vizei közül sem kellett egyet sem elzárni a fürdőzők elől, higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárásokra is sor került, melyek legtöbbjét mára azonban már feloldották. Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Unió szintén minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak.

Görögország a több mint ezer megvizsgált strandjával első lett a vízminőségi listán, 99,8%-uk ugyanis a legjobb minősítést kapta. Szorosan mögötte Ciprus (99,1%) lett a második, Franciaország (95,7%) a harmadik, Málta (93,1%) a negyedik, majd meglepetésre Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, köztük meglepően sok, 129 található Franciaországban.

Címkék: