Elkészült a Budapestet elkerülő egérút - Ennyit spórolhatsz rajta

Pénzcentrum2010. július 23. 12:02

Hétfőn nyitják meg a forgalom számára az M31-es autópályát, amely az M0-ás útgyűrű és az M3-as autópálya között biztosít majd közvetlen összeköttetést Gödöllő térségében - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az autópályát a hétfő délutáni ünnepség után átadják a forgalomnak, így estére már használhatják is az autósok - olvasható a közleményben.

A 12 kilométeres, kétszer 2 sávos, autópályává fejlesztett autóút az M0-ás körgyűrű északkeleti részét köti össze az M3-as autópályával Gödöllőnél. A mintegy 25 milliárd forintba kerülő M31-est az Európai Unió Kohéziós Alapja 85 százalékban finanszírozta.

A Pénzcentrum kérdésére a NIF közölte, hogy az új autópálya 14,5 kilométerrel rövidíti le az M3-as és az M5-ös autópályák közötti Budapestet elkerülő útvonalat. A hétfőn átadásra kerülő autópályán 130 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség, ugyanakkor helyenként 110-es illetve 90-es korlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak.


A rövidebb utat és azt figyelembe véve, hogy az M0-ás autóút M3-as és M31-es csomópontja között csupán 110 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, a Pénzcentrum számításai szerint az új gyorsforgalmi út autósoknak mintegy 7-8 perccel rövidíti le Budapest megkerülését, a kamionoknak pedig több mint 10 perces előnyt jelent.

Címkék:
m0-ás autópálya,