Sokmilliós többletteherrel jár BKV-nak a kánikula

Pénzcentrum2010. július 19. 10:32

Egy-egy forró nyári nap sokszázezres többletköltséget okoz a BKV-nak. Hőség idején a légkondicionált járművek extra fogyasztására fordítják a legtöbb plusz pénzt egy átlagos nyári naphoz képest - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt hét forrósága nem csak az cég alkalmazásában álló több ezer sofőrt, hanem a társaság költségvetését is kellemetlenül érintette. A hőségriadós nyári napokon ugyanis a vállalat számos többetköltséggel szembesül. A pálya- és felsővezeték-karbantartás mellett, a megnövekedő energiafogyasztás is tetemes plusz teherrel jár.

A légkondicionált villamosok fajlagos villamosenergia-fogyasztása hőségriadó idején például 25-35%-kal magasabb egy átlagos nyári naphoz képest, míg a klímával felszerelt autóbuszok 5-7%-kal fogyasztanak több gázolajat ilyenkor a szokásosnál. A cég számításai szerint a forróság idején napi 300-500 ezer forinttal nő meg az energiaköltségük, és a szezon eddigi kánikulai napjain a társaság már több mint 1,2 millió forintot költött védőitalok vásárlására és szétosztására.

Címkék:
védőital,