Halállista: légitársaságok, akikkel NE repülj!

Pénzcentrum2010. július 6. 14:32

Az Európai Bizottság egy suriname-i légi fuvarozót felvett az európai légtérben repülési tilalom hatálya alá tartozó légitársaságok listájára, további működési korlátozásokat léptetett életbe az Iran Airrel szemben, két indonéz légi fuvarozót pedig törölt a listáról.

A működési tilalom hatálya alá eső légitársaságok most tizennegyedik alkalommal módosított listájára egy tagállami intézkedés nyomán felkerült a Suriname-ban engedélyezett Blue Wing Airlines légi fuvarozó, mivel légi járműveit a közelmúltban sorozatos balesetek érték, a földi ellenőrzések pedig esetükben komoly hiányosságokat tártak fel.

A Bizottság vezetésével, valamint tagállami és EASA-szakértők részvételével helyszíni szemlére került sor Iránban annak megállapítására, hogy az iráni polgári légiközlekedési szervezet és az Iran Air által a repülésbiztonsági bizottság utolsó, 2010. márciusi ülésén bejelentett intézkedéseket végrehajtotta-e az érintett légi fuvarozó. A helyszíni szemle következtetéseinek eredményeképpen a repülésbiztonsági bizottság egyhangúan úgy döntött, hogy támogatja az Iran Airrel szemben érvényesített működési korlátozások kiterjesztését, és kizárja annak Airbus A-320, valamint Boeing B-727 és B-747 típusú légi járműveit az Európai Unióba irányuló légi forgalomból.


A lista jelenlegi változatában a Bizottság egyúttal elismeri az Indonézia illetékes nemzeti hatóságai által a felügyelet terén elért előrelépést. Fejlesztéseiknek köszönhetően a repülésbiztonsági bizottság hozzájárulhatott ahhoz, hogy két indonéz légi fuvarozó, a Metro Batavia és az Indonesia Air Asia lekerüljön a listáról.


A Bizottság szintén nagyra értékeli azt a fejlődést, amelyet Gabon polgári légiközlekedési hatósága ért el a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által feltárt hiányosságok korrekcióját szolgáló intézkedési terv végrehajtásában, és engedélyezte az - Európai Unióban bizonyos korlátozások mellett működő - Afrijet légi fuvarozó számára, hogy flottáját új légi járművel bővítse.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista aktualizálásával egy időben Albánia polgári légiközlekedési hatóságát arra kéri nyomatékosan a Bizottság, hogy az összes légi fuvarozó tekintetében érvényesítsen fokozottabb felügyeletet, folytassa az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséggel (EASA) egyeztetett cselekvési terv végrehajtását, kiemelt figyelmet fordítva azokra a területekre, amelyek biztonsági aggályokat vetnek fel, illetőleg gyorsítsa fel a műszaki és adminisztratív kapacitásbővítés folyamatát.

Jelenleg az uniós listán - a fenti 17 ország légi fuvarozói mellett - négy olyan légi fuvarozó szerepel, amelyek működése teljes egészében tilalom hatálya alá tartozik az Európai Unióban: az afgán Ariana Afghan Airlines, a suriname-i Blue Wing Airlines, a kambodzsai Siem Reap Airways International, és a ruandai Silverback Cargo Freighters - közölte az Európai Bizottság.

Címkék: