Július elseje után is káosz marad a fizetőparkolás!

Pénzcentrum2010. július 1. 09:32

Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly novemberi megsemmisítő határozata ellenére sem lesz átláthatóbb és méltányosabb a fizetőparkolási rendszer, mivel a július elsejével hatályba lépő, új szabályozásnak nincs visszamenő hatálya - írja a Népszabadság.

Az üzemeltetésre kötött szerződések ugyanis lejáratig érvényben maradnak, ami évekig fenntarthatja a jelenlegi átláthatatlan helyzetet, valamint a parkolási cégekhez befolyó milliárdok sem az önkormányzatot, hanem a magáncégeket gyarapítják.

Az újbudai önkormányzatnak például 2013-ig van szerződése a Centrum Kft.-vel, ezzel szemben Terézváros Centrummal megkötött szerződése 60 napos határidővel bármelyik fél részéről felmondható. Erzsébetváros tavaly decemberben közbeszerzéssel a következő tíz évre választott új üzemeltetőt, az Er-Park Kft. konzorciumot, amelynek a Centrum Kft. is tagja. A XIII. kerületben eddig is önkormányzati cég, a BÖP Kft. végezte az üzemeltetést, vele nem kell szerződést bontani.

Az új rendeletnek ismét része lett az a passzus, mely szerint egy háztartásra - függetlenül a benne élők családi viszonyaitól - csupán egy ingyenes lakossági engedély adható ki. Csakhogy most is akadnak "renitens" kerületek: Erzsébetvárosban minden állandó VII. kerületi lakos igényelhet egy járműre ingyenes engedélyt. Újbudán, és a XIII. kerületben a jövőben is több autóra igényelhető a kedvezmény.

Címkék: