A túlélésért küzdenek a hazai autókereskedők

Pénzcentrum2010. június 30. 14:02

A túlélésért küzdenek, és nem látják a fényt az alagút végén a hazai autókereskedők - derül ki a PricewaterhouseCoopers legújabb felméréséből. A vevők kevesen vannak, főleg kis- és középkategóriás autót választanak és - a hitelfelvétel szigorítása miatt - inkább készpénzzel fizetnek.

Az értékesített autók számának csökkenése 2009-ben tovább folytatódott. Tavaly mindössze 78 590 személygépkocsit értékesítettek, amely 50%-os visszaesés 2008-hoz képest. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének jelentése szerint ebből 60 155 új autót helyeztek forgalomba hazánkban, ami 61%-kal marad el az előző évi mennyiségtől.

A piacon konszolidációs folyamat zajlik, azaz az autókereskedők száma csökken, míg néhány kereskedő egyre nagyobb piaci részesedéshez jut. A kilátások összességében sokkal borúsabbak, mint korábban: 2009 végén már a kereskedők 24%-a mérlegelte a piacról való kivonulást, szemben az egy évvel korábbi 4%-kal.

"Leginkább a kis és közepes méretű kereskedők küzdenek a túlélésért. Az általuk követett stratégiák igen eltérőek: vannak, akik tevékenységük súlypontját a karbantartásra és javításra helyezik át, míg mások a használtautó értékesítésre összpontosítanak" - hangsúlyozza Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

A PwC felmérésben résztvevő autókereskedők többsége (88%) kevesebb gépkocsit értékesített 2009-ben az előző évhez képest, és csupán 9%-uk számolt be az eladások növekedéséről. Az értékesítések visszaesésének fő okaként a pénzügyi válság következtében kialakult vásárlói kereslet-csökkenést jelölték meg (86%). Az árrés esése 2009-ben is folytatódott: a kereskedők 61%-a számolt be csökkenésről.

A kereskedések többségénél (76%) az összes árbevétel kevesebb, mint fele keletkezett új autó értékesítéséből. Az egyéni vásárlók számának jelentős csökkenése miatt a kereskedések egyre inkább a flottaértékesítés felé próbálnak nyitni. Míg 2009-ben a hazai autópiac hozzávetőlegesen 60%-os csökkenést volt kénytelen elszenvedni, addig a céges beszerzések kisebb mértékben, 48%-kal estek vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kereskedések többsége használtautóihoz autóbeszámítással történő értékesítés és visszavásárlás során jutott hozzá, míg 36%-uk használtautót is vásárolt fel a piacon. Újdonság a 2008-as felméréshez képest, hogy a kereskedők 15%-a importból származó autót is forgalmazott.

Az árfolyam-ingadozások miatt sok lehetséges vevő visszariadt a devizaalapú hitel felvételétől, ami korábban az autófinanszírozás legkedveltebb formája volt. Az elmúlt években a kereskedők számos akcióval próbálták eladásaikat növelni, például 10 éves futamidőt biztosítottak, casco megkötése nélkül is adtak hitelt és gyakori volt a nulla kezdőrészlet, melyet jelenleg már nem tudnak biztosítani. A PwC felmérése szerint 2009-ben a vevők többsége készpénzért vásárolta meg autóját, ellentétben 2008-al, amikor a hitelre történő vásárlás még kétszer olyan népszerű volt, mint a készpénzes.

A válaszadók elsöprő többsége (98%) nem, vagy csak igen kis esélyt lát árbevételének növekedésére 2010-ben, amely egy újabb szűkös esztendőnek ígérkezik. A kereskedők úgy vélik, hogy a piaci kereslet csak 2012 és 2016 között térhet vissza a 2007-es szintre, amikor még 177 000 autót értékesítettek Magyarországon.

Címkék: