Lamborghini: megtört a trend - Mit főztek az olaszok?

Pénzcentrum2010. június 25. 13:02

Minden kétséget kizáróan felpörgött a termelés az elmúlt években a luxussportkocsijairól híres olasz Lamborghini üzemében: az olasz autógyár a napokban készítette el a tízezredik Gallardot.

Egyes szakértők a Lamborghini exkluzivitását féltik attól, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen felfutott a termelés a legendás autógyárban. A napokban legyártott 10000. Gallardo a legjobb példa arra, hogy mióta a Volkswagen-csoport az úr a márka háza táján a Lamborghinik kevésbé számítanak egyedi jelenségnek a világ útjain.

A tízezres számot 7 év alatt érték el az olaszok a Gallardoval, miközben nagytestvéréből, a Murciélagoból is több mint négyezret gyártottak az elmúlt kilenc évben. Ezekhez a mennyiségekhez képest a korábbi modellekből jóval kevesebbet építettek az olasz manufaktúrában. A legendás Diabloból például mindössze 2884 darab készült 1990 és 2001 között, a Countachból pedig csak 2042 darabot gyártottak a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek legelejéig, összesen 16 év alatt.

A tízezredik Gallardo a számos modellváltozat közül a jelenleg futó 560-4-es típus, ahol a 4-es szám a kocsi összkerékhajtására utal. Az autó ára nagyjából 163 ezer euró illetve 200 ezer amerikai dollár körül indul az Atlanti-óceán két partján, mely árak nagyjából 46 millió forintnak felelnek meg. A 10000. kocsi azonban vélhetően nem az Egyesült Államokban és nem is Európában fog gazdára találni, mivel a klasszikus sárga színben pompázó járgányt Sanghajba szállítják a világkiállításra, ahol a ma megrendezésre kerülő "Lamborghini Napon" mutatják be a nagyközönségnek.

Címkék: