Sikerre van ítélve a válságtól megtépázott autógyár?

Pénzcentrum2010. május 15. 15:02

Rendkívül nehéz időszakon esett át a svéd autógyár, a Saab az elmúlt évben. Ennek ellenére a cég vezetése még a közeljövőt sem látja borúsan, az új modellek érkezése után rövid időn belül nyereséget várnak a cégtől.

A gazdasági világválság miatt jelentősen zsugorodott autópiac egyik legnagyobb vesztese kis híján a majdnem bezárt Saab lett. A korábbi amerikai tulajdonos, a General Motors detroiti főhadiszállásán még tavaly nyáron elhatározták, hogy eladják az autógyárat, azonban sokáig nem találtak rá vevőt. Tavaly év végén még egy kínai autógyárral tárgyaltak, velük nem sikerült megegyezni, és már-már úgy tűnt, hogy végleg leáll a termelés a cégnél, amikor egy kis holland autógyártó, az évi nagyjából 50 kocsit értékesítő Spyker bejelentkezett a Saab megvételére.


Az üzletet idén februárban véglegesítették, a hollandok európai hitel segítségével kifizették a General Motorst. A Saab vezérigazgatója, Jan Ake Jonsson pedig nemrégiben igen ambiciózus tervekkel állt elő, pár éven belül nyereséges céget kíván faragni a svéd autógyárból.

A korábbi években és jelenleg veszteséggel működő vállalat számításai szerint mintegy évi 80-85 ezer autót kell az autógyárnak eladnia a nullszaldós működéshez. Várakozásaik szerint ez akár a következő év második felére be is következhet. Nem sokkal ezután pedig már a nyereséges, évi 125 ezres szinten düböröghet a termelés - írja a vezető magabiztos nyilatkozatára hivatkozva a MotorAuthority.

A Saab-vezér optimizmusa főként az autógyár új modelljeinek köszönhető. Várakozásaik szerint az idén megújuló 9-5-ös és a frissen megjelenő 9-4X crossover is sikeres lesz a vásárlók körében.

Címkék: