A gyorshajtókban bízik a rendőrség!

Pénzcentrum2010. május 14. 09:32

Az év végére felborulhat a rendőrség költségvetése a javuló közlekedési, és a romló bírságfizetési morál miatt. 16 milliárd forintot többek között a gyorshajtókra kivetett közigazgatási bírságokból kell előteremtenie az ORFK-nak - írja a Népszabadság.

Az idei év első négy hónapjában tovább javult a közlekedésbiztonság, 40 éve nem volt ilyen kevés halálos, illetve súlyos sérüléssel járó baleset. 13 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel végződött baleset, 45 fővel kevesebben haltak meg, és ezerrel kevesebben sérültek meg, mint az előző év hasonló időszakában.

A balesetek kétharmadát az autósok, tizedét a tehergépkocsi-vezetők, nyolc százalékát a biciklisek, és mintegy hét százalékát a gyalogosok okozzák.

A látványos javulást a rendőrség egyértelműen az objektív felelősség 2008 májusi bevezetésével indokolja - melynek keretében maximum 300 ezer forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki - ugyanakkor ennek ellentmond a tény, hogy a kiszabott közigazgatási bírságok harmadát sem fizetik be a megbírságolt autótulajdonosok.

A fizetési hajlandóságot javítandó a rendőrség az idén a korábbi évekhez képest megháromszorozta a végrehajtási eljárások számát. A cégautókra kiszabott bírságot az APEH, a magánszemélyek birtokában lévő kocsikra kivetett bírságot pedig a tulajdonos lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult behajtani.

A végrehajtást többnyire azzal az indokkal nyilvánítják sikertelennek, hogy a tulajdonosnak nincs jövedelme. Néhány jegyző azonban elismerte, nem hajlandó végrehajtást indítani olyan helyi lakosok ellen, akik havonta náluk kilincselnek segélyért, mert amit behajtanának az államnak, azt kétszeresen kellene visszafizetniük az illetőnek segélyek formájában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendőrség persze aggódik a kieső bevételek miatt, ha nem fizetnek ugyanis a megbírságolt autósok, év végre felborulhat a büdzsé. Ráadásul a kormány döntése értelmében 60 napon belül jogerősen el kell intézniük a közigazgatási ügyeket, különben már ki sem szabhatják a bírságot, a 60 nap ugyanis jogvesztő határidő.

A 16 milliárdos bevételi előirányzat fényében nehezen hihető, hogy bevételi szempontoktól függetlenül telepítik a traffipaxokat, tény, hogy egyes autósokat a több tízezres bírság sem tart vissza a száguldozástól.

Az idei csúcstartó 251-el hajtott az autópályán, egy másik autó 196-tal ott, ahol csak 80-nal lehetett volna, a lakott területi csúcsot pedig Fehérgyarmaton állította be egy autós 188-cal.

Címkék: