Parkolás: megszűnhet a mikuláscsomag

Pénzcentrum2010. május 13. 08:47

A leköszönő kormány törvénytervezete szerint a jövőben nem a szélvédőn elhelyezett mikuláscsomagok, hanem levél értesítené az autósokat a pótdíj befizetéséről. Eközben a parkolási díjakat is maximalizálnák - írja a Népszabadság.

Ha az új parlament megszavazza a március 11-én benyújtott törvényjavaslatot, úgy július elsejétől már életbe is léphet az új rendelet, amely a június 30-tól hatályát vesztő, a fizetőparkolással kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendeletet helyettesítené.

Az alkotmánybíróság szerint a fizetőparkolás általános kereteit törvényben kell szabályozni, a főváros csak ez után alkothat új rendeletet. Ha a megadott határidőig nem születnek meg e jogszabályok, országszerte ingyenessé válhat a parkolás.

A javaslat a parkolási díjak meghatározásának kereteit országosan egységes módon rendezi. A parkolási alapdíjat egy liter 95-ös ólmozatlan benzin árához igazítják. A várakozási területeken az alapdíj legalább felét, de legfeljebb kétszeresét fizethetik az autósok.

A maximalizált összegű pótdíjazás esetén ezentúl 15 nap állna rendelkezésre a befizetésre. Ráadásul ezentúl autóst 60 napos jogvesztő határidőn belül tértivevényes levélben kell értesíteni a bűntetésről. A pótdíj az értesítés kézbesítését követő 15 napig az adott napon belül díjköteles időszakra és további kétórai várakozásra számított tarifának megfelelő összeg. A 15 napon túli befizetés esetén negyvenszeres mértékű a szankció. A várakozásidíj- és pótdíjfizetési követelés egy év alatt elévül, s utánuk késedelmi kamat a jövőben nem követelhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A díjak és pótdíjak az önkormányzatot illetik meg, amelyből a parkolási cég kizárólag ellenőrizhető módon, az indokolt ráfordításaival részesülhet.

Címkék: