Hatmilliárd egy kocsiért - Íme a világ legdrágább autója (+fotó)

Pénzcentrum2010. május 12. 14:02

Egy kaliforniai aukciósházban a napokban jócskán megdőlt a legértékesebb személygépkocsi világrekordja. Egy ismeretlen vásárló több mint harmincmillió dollárt adott egy 1936-os autóritkaságért.

A kiszivárgott információk szerint egy neve elhallgatását kérő vevő 30 és 40 millió dollár közötti - napi árfolyamon számolva 6,5-8,6 milliárd forintos - ajánlatával nyerte azt a kaliforniai aukciót, melyen egy 1936-os Bugatti 57SC Atlantic típusú kétüléses sportautó volt kalapács alatt. Ez az ár három-négyszerese a korábbi rekorder, 9 millió euróért eladott, 1957-es Ferrari 250 Testa Rossa leütési árához képest - írja a Guardian.

A Bugatti 57-es kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt a márka névadójának, Ettore Bugatti fia, Jean Bugatti. Az autótípusból többféle változat készült 1934 és 1940 között összesen néhány száz darabos példányszámban, azonban az SC-ből mindösszesen három darabot épített a Bugatti. A kocsi mindenütt gömbölyű formája a maga korában formabontónak számított.

Az árverést lebonyolító Gooding aukciósház részleteket nem közölt sem a vételárról, sem pedig a vevő személyéről, de a találgatások szinte azonnal megindultak. Sokan egyből a kaliforniai Mullin autómúzeum megálmodójára, Peter Mullinra gyanakodtak, a múzeum azonban közleményben cáfolta, hogy ők vásárolták volna meg a Bugattit. Emellett azt is közölték, már tárgyalásban vannak a vevővel annak érdekében, hogy hamarosan kiállíthassák az autót, és a közvélemény is megcsodálhassa a rendkívül ritka típust, mely csak néhány alkalommal bukkant fel kiállításokon az elmúlt 40 évben.

A hatalmas vételárral kapcsolatban nyilatkozó pénzügyi szakértők közben arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megszaporodhatnak a hasonló nagy értékű aukciós értékesítések. Az alacsony kamatszintek mellett ugyanis a vagyonos magánbefektetők az értékálló megoldásokat keresik, mely célnak kiválóan megfelelhetnek a ritkaságnak számító modern művészeti alkotások és a muzeális értékkel bíró autók.

Címkék:
bugatti,