Kínában minden autót el lehet adni

Pénzcentrum2010. május 10. 09:32

Miközben az európai autópiac szenved, addig Kínában dinamikusan növekednek a világ legjelentősebb autómárkáinak eladási mutatói. Jelenleg úgy tűnik, emelkedésük sosem ér véget. A tavalyi évben ugyanis sok márka 50% feletti vagy ahhoz közeli bővülést tudott produkálni.

A világ tavaly óta legnagyobb autópiaca egyre csak bővül, a nyugati és japán márkák pedig sorra nyitják meg újabb és újabb gyáraikat. Az egyesült államokbeli Ford tavaly szeptemberben kezdte építeni harmadik kínai üzemét, a legnagyobb helyi ipari csoportokkal együtt dolgozó amerikai General Motors pedig éppen egy új gyár létesítésének helyszínét keresi - írja mai számában a Világgazdaság.


2009-ben Kína legnagyobb külföldi autógyára a Volkswagen volt. A német logóval összesen több mint 1,1 millió autót adtak el egy év alatt a világ legnépesebb országában. Szintén tekintélyes piaci részesedést tudhat magáénak a General Motors is, mely két márkával is - Buick, Chevrolet - képviselteti magát a top márkák között.

2008-ról 2009-ra a legjelentősebb bővülést (84,5%-os) a dél-koreai Hyundai produkálta, de szintén tekintéses pluszt könyvelhettek el a GM márkák, a Kia és a Ford is a távol-keleti országban.

Címkék: