Már mindenki Szlovákiában tankol?

Pénzcentrum2010. május 7. 09:17

Bejött Szlovákiának a jövedéki adó év eleji drasztikus csökkentése, mivel márciusban az előző hónaphoz képest mintegy 30%-kal több üzemanyagot adtak el az országban - írja a Napi Gazdaság.

Sikerként könyvelheti el a szlovák kormány az elektronikus útdíj bevezetése miatt felkorbácsolódott fuvarozói indulatok csillapítása érdekében végrehajtott jelentős jövedéki adó csökkentést. A Fico-kabinet ugyanis korábban még mintegy 60-102 millió eurós bevételkiesést jósolt az intézkedés miatt, azonban már a márciusi üzemanyag-értékesítési adatok jelentős keresletnövekedést mutatnak.

Ennek hatására a válságot megelőző, 2008 márciusához képest is csupán egymillió euróval kevesebb adóbevétel folyt be gázolajból, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 7,2%-kal növekedtek a szlovák költségvetés jövedéki adóbevételei idén márciusban.

A gázolaj iránti kereslet 30 százalékos megemelkedése nagy valószínűséggel nem magyarázható csupán a szlovák kamionok nagyobb futási teljesítményével. Feltételezhetően a környező országok (Csehország, Ausztria és Magyarország) fuvarosai is előszeretettel tankolnak a szlovák kutaknál. Az EU-n belül ugyanis Luxemburg, Lengyelország, Spanyolország és Lettország után északi szomszédunknál a legolcsóbb a gázolaj. Mintegy öt forinttal olcsóbb, mint a hazai kutakon, és közel 15 forinttal kerül kevesebbe, mint a cseh benzinkutaknál.

Eközben arról is érkeznek hírek, hogy az elektronikus útdíj bevezetése is sikertörténet Szlovákiában. A rendszer ugyanis mintegy 38 millió euró bevételt hozott az államkasszának a január elsejei indulása óta eltelt négy hónapban, melyről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Milliárdokkal dobja meg az útdíj a szlovák büdzsét

Címkék: