Megbénult Európa légiforgalma: mi lesz az utasokkal?

Pénzcentrum2010. április 16. 16:23

Magyarország: a reptér honlapja is lelassult Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig.

A teljes légtérzárról az igazgatóság értesítette a nemzetközi légi forgalom résztvevőit. A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát.

A hamufelhő pontos mozgása természetesen nem jelezhető előre, de a friss előrejelzési modellek alapján az látható, hogy a közép-európai térségben terül majd szét a vulkáni eredetű felhő és hígul fel a hamu koncentrációja a felső légrétegekben. A hamufelhő valószínűleg nem éri el Európa déli részét, mondta az Indexnek Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai ügyeletese.
Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője péntek délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb járatokat kellett törölniük, így a pénteki mintegy 50 járatnak több mint a felét, 30 járatot nem közlekedtet a Malév.

Az eddigi járattörlések is több milliós kárt okoztak a légitársaságnak, pontos szám nélkül Hegedűs Ádám annyit mondott, hogy minden egyes törölt járat milliós plusz költséget jelent. A Malév átszálló utasai meg sem érkeztek a reptérre, az innen indulók többsége pedig időben értesült a rendkívüli helyzetről, vagy türelmesen vár jegye átírására egy későbbi időpontra. Az utasok vissza is kérhetik a jegy árát.

Péntek délután rendkívül lassúnak bizonyult a Budapest Airport honlapja - elképzelhető, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt működik nehezen a rendszer.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Európa: óriási károkat okoz a porfelhő

Jócskán meghaladhatja a 100 millió eurót a légitársaságok kára a járatok törlése következtében - közölte pénteken az európai légitársaságok szövetsége (AEA).

Címkék: