3 millió regisztrációs jegyet adtak ki márciusban

MTI2010. április 16. 11:32

Március folyamán a MÁV-START, a GYSEV és a Volán-társaságok járataira összesen több mint hárommillió darab regisztrációs jegyet adtak ki - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az ingyenes utazást felmérő jegyek 85-90 százalékát a 65 év felettiek váltották ki, az utazók döntően 20 kilométernél rövidebb távolságra kérték a regisztrációs jegyeket a vonaton, illetve a buszokon.

A jegyek lehetővé teszik, hogy a kormány felmérje, mennyi központi támogatást fizessen az ingyenes, illetve kedvezményes utazásokra a közösségi közlekedést működtető cégeknek a jövőben. Tavaly mintegy 333 milliárd forintot fizetett ki a kormány a helyközi közlekedés támogatására, részben a fogyasztói árkiegészítésként, illetve egyéb központi támogatásként.

Március 1-je óta kell regisztrációs jegyet kérniük helyközi közlekedésben a szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak, így a 65 év felettieknek, a 6 év alatti gyermekeknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek és a menekülteknek.

Szollár Domokos elmondta: a regisztrációs jegy bevezetésével a kormánynak az volt a célja, hogy részletes és pontos adatokat kapjon az ingyenesen közlekedők utazásairól, utazási szokásairól, hogy a felmért valós igények alapján jobb menetrendeket készíthessenek ezután. A kormány világosan akart látni abban a kérdésben is, hogy a szolgáltatóknak a díjmentes utazások után mekkora összegű költségvetési forrást biztosítson.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormányszóvivő szerint a regisztrációs jegyek bevezetése semmilyen fennakadást nem okozott a forgalomban, az ezzel kapcsolatos félelmek nem igazolódtak be. Bár csak egy teljes hónap telt el a bevezetés óta, és teljes körű információkkal csak április végén rendelkezik majd a kormány, annyi azonban már most is elmondható, hogy az összes kiadott jegynek 15-20 százaléka volt regisztrációs jegy.

A nyári utazások előtt a vasúttársaságok és a Volánok felkészültek arra, hogy a nagyobb igények esetén jobb munkaszervezéssel, illetve például mobil jegyárusokkal, továbbra is fennakadás nélkül biztosítsák a jegykiadást. Az érintett utasok döntő többsége értesült a regisztrációs jegy bevezetéséről, és számolt a jegyváltással.

Címkék: