Megerősítené határait az EU!

Pénzcentrum2010. február 25. 15:03

Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU határigazgatási ügynöksége, a Frontex megerősítésére, nem csak jogi oldalról, de a kapacitások terén is. Akár közös határmenti járőrözést is folytathatna az ügynökség.

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos szerint a javaslat nagyobb fokú szolidaritást és hatékonyabb együttműködést kíván megvalósítani. A megerősítés célja az illegális bevándorlással és az emberkereskedelemmel való leszámolás, valamint az alapvető jogok tiszteletben tartásának megerősítése is.

Az európai határőrizeti ügynökség (Frontex) a tagállamok közötti operatív szintű együttműködést koordinálja a külső határok (légi, szárazföldi és vízi) kezelésének területén, segít a nemzeti határőrök kiképzésében.

A most benyújtott javaslatok között szerepel a Frontex jogi kereteinek megszilárdítása, valamint az operatív kapacitásának kibővítése, amellyel segítséget nyújthat a tagállamoknak. A tagállamok a jövőben több felszerelést és nagyobb személyi állományt bocsátanának az ügynökség rendelkezésére, és az ügynökséggel együttműködve közösen vezethetnék a határ menti járőrözési műveleteket.

Szakértők szerint ugyanis a Frontex azért tudja csak korlátozott mértékben segíteni az uniós országok együttműködését a bevándorlás igazgatása terén, mert hiányoznak a források, valamint a nemzeti hatóságok közötti megfelelő koordináció.

A tegnap benyújtott javaslat biztosítaná, hogy a Frontex a határon végzett közös járőrözés keretében megfelelő technikai és emberi erőforrásokat nyújtson. A tagországok feladata lenne ezentúl bizonyos felszerelések biztosítása (például hajók és repülőgépek), de az ügynökség fokozatosan maga is vásárolhatna, illetve lízingelhetne felszerelést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A műveletekben részt vevő határőröknek a jövőben tanfolyamot kellene végezniük az alapvető jogokról, hogy a bevándorlók olyan bánásmódban részesüljenek, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az alapvető jogokat, de különösen a visszaküldés tilalmának elvét.

Az elv, hogy az egyes tagállamok maguk felelnek a külső határ területükre eső szakasz ellenőrzéséért természetesen a jövőben is érvényben marad. A Frontex koordinálja azonban azokat a műveleteket, amelyek során a bevándorlókat visszaküldik származási országukba. Az ilyen műveletek például független ellenőr jelenlétében folynának, aki jelentené a Bizottságnak, hogy a tagállamok betartják-e az uniós jogot.

A javaslatokat az Európai Parlamentnek, illetve a Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Címkék:
illegális bevándorlás,