Szép számmal nyaraltunk hazai falvakban - Mi jöhet idén?

Pénzcentrum2010. február 2. 10:32

A válság ellenére - vagy éppen annak köszönhetően - jól teljesített 2009-ben is a falusi turizmus. A vendégéjszakák számának bővülése nagyjából 17% volt tavaly 2008-hoz képest. Az idei év jogszabályi változások miatt lehet nehéz.

Szinte mindenhol telt házzal dolgoztak a falusi szállásadók 2009-ben, és a vendégéjszakák mintegy 17%-kal ugrottak meg egy év alatt - írja a Világgazdaság, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) tájékozatójára hivatkozva.

Nem 2009 volt az első jó éve a magyarországi falusi turizmusnak. Már 2008-ban is közel 10%-kal (214 ezer főre) bővült a vendégszám 2007-hez képest, igaz a vendégéjszakák száma csupán 6%-kal emelkedett, összesen 744 ezerre. Ugyanakkor utóbbi emelkedés sem mondható elhanyagolhatónak, különösen, ha azzal hasonlítjuk össze, hogy a külföldiek vendégéjszakáinak száma mintegy 4-5%kal csökkent ugyanezen időszak alatt Magyarországon.

Nehéz jósolni, hogy milyen lesz az idei év a falusi turizmus szempontjából. Egyrészt azért, mert a szálláshelyek forgalma nagyban függ az üdülési csekkek iránti kereslettől, amire az Országgyűlés 2010-re vonatkozóan - megszűntetve az adómentességet - 25% személyi jövedelemadót vetett ki az éves szinten az egy havi minimálbért meg nem haladó juttatásokra. Ugyanakkor a családok pihenésre fordítható pénzügyi kereteinek csökkenése mind többeket tarthat a határokon belül az üdülési csekkek meglététől függetlenül.

Az üdülési csekkek adózása mellett a falusi turizmus adómentességének megszűnése is érzékenyen érintheti a szállásadókat, akik a növekvő verseny miatt is az árak csökkentésére kényszerültek az elmúlt időszakban. A minőségi szolgáltatások pedig egyre nagyobb beruházással járnak a szolgáltatók részéről, ugyanis az árverseny mellett minőségverseny is megjelent a piacon, és ma már egyre gyakrabban lehet találkozni a falvakban wellness szolgáltatásokat kínáló házakkal is, így például szaunás, medencés vagy éppen jacuzzis épületekkel.

Címkék: