70 útfelújítás Budapesten idén: itt a legnagyobbak listája

MTI2010. január 18. 15:02

Hetven útszakaszt újít fel a főváros idén - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén elhangzottakat a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel. Nyáry Krisztián beszámolt arról is, hogy idén már megszűnt a beruházásokhoz igényelhető állami pályázat.

A kommunikációs igazgató elmondta: két ütemben végzik majd a rekonstrukciós munkálatokat; elsőként a már tavaly előkészített 29 útszakasz felújítását végzik el, a kivitelező kiválasztásra kiírt közbeszerzési eljárás után, várhatóan május és augusztus között.

Ebben az ütemben újul meg egyebek mellett az Alsó Törökvész út, az Ördögárok utca, az Etele út, a Németvölgyi út, az Egressy út és a Nagy Lajos Király útja is.

A felújítási program második szakaszában további 41 útszakaszt újítanak fel szeptember és november között, ám várhatóan még a nyáron elvégzik a közműfelújítások egy részét. Új burkolatot kap például a budai Várban a várbusz útvonala, az Állatkerti út, a Rákosmező utca, a kispesti Ady Endre út, a Fóti út Megyeri út és Újpalota közötti szakasza, valamint számos külső kerületi főútvonal.

A második ütemben olyan útszakaszok rekonstrukciójára kerül sor, amelyek kiesése a nyári munkálatokhoz képest kevéssé terheli a budapesti közlekedést - mondta.

Az útfelújítási programhoz igazodva 14 helyszínen új zebrás gyalogátkelőhelyet is kialakítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyáry Krisztián közölte azt is, hogy megszűnt az a pályázat, amelyben a fővárosi felújítási programot az állam 2005 óta támogatta; ebben minden fővárosi forinthoz 40-80 fillér kiegészítést adott a központi költségvetés.

A kommunikációs igazgató közölte, a pályázat megszűnése után idén már kizárólag a saját forrásaira támaszkodhat a főváros, így a tervezett 167 helyett csak 150 út újulhat meg a 2008 és 2010 közötti útfelújítási program során.

Címkék:
gyalogátkelőhely,